Tokonoma

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Tokonoma z visečim zvitkom in ikebano.

Tokonoma (床の間, toko-ni-ma[1]) ali samo toko (床)[2][3] je vgrajen vdrt prostor v sprejemni sobi tradicionalnega japonskega domovanja, kjer so razstavljeni občudovanja vredni umetniški predmeti. Izraz bi lahko prevedli tudi kot niša ali alkova.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Tokonoma se je prvič pojavil v poznem obdobju Muromači. V arhitekturnem slogu šo'in tega obdobja se je imenoval ošiita (押板 »potisnjena deska«). Vsebuje prostor na steni, kamor se je obesil zvitek, dvignjen podij, pred katerega se je postavil nek predmet (na primer vaza za rože, svečnik ali kadilo).[4]

Značilnosti[uredi | uredi kodo]

Podrobnejši pogled na nišo tokonoma in drugi vidiki tradicionalne japonske sobe (tatami, šodžo in kakemono)
Pogled na nišo tokonoma s strani

V niši je pogosto prikazana kaligrafija ali poslikan zvitek in aranžirano cvetje ikebana. Pojavljajo se tudi bonsaji ali okraski okimono, čeprav so bonsaje tradicionalno videli kot preumazane za tako visoko čaščen prostor. Tokonoma in njegova vsebina so bistveni elementi tradicionalnega japonskega notranjega dizajna. Beseda »toko« dobesedno pomeni »tla« ali »postelja«, »ma« pa »prostor, soba«.

Pri posedanju gostov v sobi v japonskem slogu je po bontonu najpomembnejši gost s hrbtom obrnjen proti niši tokonoma. Gre za skromnost, saj naj gostitelj ne bi preveč očitno razkazoval vsebine niše gostu, zato ga je treba posesti tako, da ne gleda proti njej.

Vstopanje v nišo je strogo prepovedano, razen med menjavanjem razstavljenega predmeta, ki mora slediti strogem bontonu.

Podij na eni strani prostora je navadno lesen, posebej pripravljen za priložnost. Lahko je navidez surovo drevesno deblo s še nedotaknjenimi vejami ali kvadratast kos drevesne srčike z zelo ravnim vzorcem. Izbira tega t. i. »toko-bašira« določa stopnjo formalnosti za nišo.[pojasni]


Reference[uredi | uredi kodo]

  1. Kenkyusha's New Japanese-English Dictionary, Kenkyusha Limited, ISBN 4-7674-2015-6
  2. Kōjien Japanese dictionary, entry for tokonoma.
  3. Genshoku Chadō Daijiten Japanese encyclopedia of Chanoyu. Iguchi Kaisen, et. al., supv. eds. (Kyoto: Tankosha, 1986 10th ed.) entry for Toko.
  4. Genshoku Chadō Daijiten Japanese encyclopedia of Chanoyu, entry for Toko

Nadaljnje branje[uredi | uredi kodo]

  • "Teorija o Izvoru Tokonoma," v Chanoyu Četrtletni št. 86 (1997).

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Predstavnosti o temi Tokonoma v Wikimedijini zbirki