Tina Maze

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Tina Maze
Portret
Osebni podatki
Rojstvo2. maj 1983({{padleft:1983|4|0}}-{{padleft:5|2|0}}-{{padleft:2|2|0}})[1] (40 let)
Slovenj Gradec
Višina171 cm
Športna kariera
Disciplineveleslalom, superveleslalom, slalom, smuk, kombinacija
KlubCRN - SK Črna
SmučiStöckli
Olimpijske igre
Nastopi8
Medalje4 (2X zlata)
Svetovna prvenstva
Medalje6 (2X zlata)
Svetovni pokal
Kariera1999–2017
Sezone16
Zmage26
Stopničke80
Veliki kristalni globus1 - (2013)
Mali kristalni globus3 - (superveleslalom, veleslalom, kombinacija 2013)

Tina Maze [tína máze], slovenska alpska smučarka, * 2. maj 1983, Slovenj Gradec, Slovenija.

Tina Maze je najuspešnejša slovenska alpska smučarka v svetovnem pokalu.

Je ena izmed šestih smučark, ki so zmagale v vseh petih disciplinah, in ena od zgolj treh, ki jim je to uspelo v eni sami sezoni. V karieri je zbrala 26 zmag in osvojila olimpijsko zlato v smuku in veleslalomu. Leta 2011 je bila svetovna prvakinja v veleslalomu, v sezoni 2012/13 pa je postala skupna zmagovalka svetovnega pokala. V rekordni sezoni 2012/13 je nanizala 11 zmag in zbrala rekordno število točk svetovnega pokala (2414 točk) ter tako zrušila 13 let star rekord Hermana Maierja (2000 točk). V tej sezoni je zmagala v skupnem seštevku veleslaloma, superveleslaloma in alpske kombinacije ter bila druga v smuku in slalomu. Popravila je tudi Maierjev rekord (22) po številu stopničk v eni sezoni (24). Je tudi prva slovenska dobitnica zlate medalje na zimskih olimpijskih igrah (Soči - smuk, 2014). Šestkrat je bila izbrana za slovensko športnico leta. Maja 2015 je objavila, da vsaj za eno leto zapušča aktivno športno pot,[2] 7. januarja 2017 je na veleslalomu za Zlato lisico nastopila na poslovilni tekmi.

Tina Maze leta 2006

Športna kariera[uredi | uredi kodo]

Zgodnja leta[uredi | uredi kodo]

Rodila se je 2. maja 1983 v Slovenj Gradcu. Januarja 1999 je pri 15-ih letih debitirala v svetovnem pokalu. Pri 17-ih letih se je udeležila svojega prvega svetovnega prvenstva, naslednje leto pa prvih olimpijskih iger, kjer je veleslalom končala na 12. mestu. Kariero je začela kot specialistka za veleslalom, kasneje pa priključila še vse ostale discipline.

2003-2004: Začetki[uredi | uredi kodo]

Prvo zmago v karieri je dosegla leta 2003 v Soeldnu, stara 20 let. Skupni seštevek je končala na 38. mestu z doseženimi 190 točkami, vsemi v veleslalomu. Naslednje leto ni zmagala na nobeni tekmi, z 244 točkami je osvojila 33. mesto.

2005-2007: Vzponi in padci[uredi | uredi kodo]

Sezona 2005 je bila do tedaj zanjo najuspešnejša, saj je trikrat zmagala v veleslalomu ter bila še dvakrat tretja v superveleslalomu. Sezono je končala na 10. mestu z 650 točkami, od tega jih je 366 osvojila v veleslalomu, kjer je končala kot 4. Naslednjo sezono je z 525 točkami končala na 14. mestu. Sezona 2007 ni bla tako uspešna, saj se niti enkrat ni uvrstila na zmagovalni oder, med deseterico pa končala le trikrat. Sezono je tako končala na 30. mestu z 268 točkami.

Tina Maze med smučanjem na zlati lisici leta 2011

Februarja 2008 je v St. Moritzu zmagala svoj prvi smuk v karieri, kar je bila tudi prva ženska smukaška zmaga za Slovenijo. To je bila njena prva ne veleslalomska zmaga. Sezono je končala na 28. mestu z 287 točkami.

2009-2011: Preboj[uredi | uredi kodo]

Sezona 2009 je bila uspešnejša, saj je zmagala na dveh veleslalomih, v Mariboru in Areju. Trikrat je stala na stopničkah, kot druga v smuku in dvakrat tretja v superveleslalomu. Sezono je končala kot 6. z osvojenimi 852 točkami. Na Svetovnem prvenstvu v Val D'Iseru je osvojila srebrno medaljo v veleslalomu. Nastopila je tudi v smuku (14.), superveleslalomu (5.) in slalomu (odstop).

V naslednji sezoni se je trikrat povzpela na oder za zmagovalce; zmagala je v veleslalomu v Garmischu ter bila druga v veleslalomu in slalomu. Petnajstkrat se je uvrstila med deseterico ter sezono zaključila kot 4. v skupnem seštevku.

2010: Olimpijske igre (Vancouver)[uredi | uredi kodo]

Tina Maze prejema cvetje za drugo mesto v superveleslalomu na Olimpijskih igrah v Vancouvru

Na odprtju Olimpijskih iger v Vancouvru je nosila slovensko zastavo. Osvojila je dve srebrni medalji v veleslalomu in superveleslalomu ter bila peta v alpski kombinaciji, deveta v slalomu in osemnajsta v smuku.

2011-2012[uredi | uredi kodo]

Sezono je začela z nekaj dobrimi rezultati in stopničkami. Prvo zmago sezone je dosegla v Trbižu v alpski kombinaciji. Pet dni kasneje je zmagala še v slalomu v Lenzerheideju. Na stopničkah je stala osemkrat (zmaga v alpski kombinaciji in slalomu, drugo mesto v slalomu, tretje mesto v veleslalomu in 2x v slalomu). Skupni seštevek je končala na 3. mestu s 1139 točkami. Na Svetovnem prvenstvu v Garmischu je osvojila srebro v alpski kombinaciji ter zlato v veleslalomu. V slalomu in smuku je bila peta, v superveleslalomu pa 11. Sezona 2012 je bila zelo nenavadna. Zmagala ni nobene tekme, desetkrat stala na stopničkah, nekajkrat pa le za las zgrešila zmago. Štirikrat je končala kot tretja v slalomu, superveleslalomu, veleslalomu in smuku in šestkrat kot druga (po enkrat v alpski kombinaciji in superveleslalomu ter 2x v veleslalomu in slalomu). 1402 osvojeni točki sta zadostovali za skupno drugo mesto.

2012-2013: Sezona podiranja rekordov[uredi | uredi kodo]

Sezono je začela z veleslalomsko zmago v Söldnu, ki sta ji sledili še dve v isti disciplini in ena v alpski kombinaciji. V veleslalomu v Courchevelu je v tej disciplini zmagala še četrtič zapored. Do novega leta je 11 krat stala na stopničkah (5x1, 2x2 in 4x3) ter si privozila precejšnjo prednost v skupnem seštevku Svetovnega pokala. Podrla je rekord v številu osvojenih točk (2180) in stopničk (19) v koledarskem letu. Njena prva zmaga v superveleslalomu, 13. januarja 2013 v St. Antonu, jo je uvrstila med majhno skupino smučark, ki jim je uspelo zmagati v vseh disciplinah [3]. 26. januarja 2013 je veleslalom v Mariboru končala na drugem mestu ter si tako zagotovila svoj prvi mali kristalni globus. Dan kasneje je na istem prizorišču zmagala v slalomu. Dodala je še nekaj uvrstitev na stopničke in vseskozi povečevala prednost v skupnem seštevku (osvojila je več točk kot drugo in tretje uvrščena skupaj). 24. februarja si je z drugo zmago v alpski kombinaciji že devet tekem pred koncem zagotovila Veliki kristalni globus. Kljub temu, da je imela največ točk v alpski kombinaciji, pa se globusi v tej disciplini to sezono niso podeljevali. 1. marca 2013 je z 19. stopničkami v sezoni, ki jih je osvojila v alpski kombinaciji v Garmisch-Partenkirchnu, podrla rekord v številu stopničk v eni sezoni med ženskami. Naslednji dan se je z zmago v smuku pridružila še dvema smučarkama, ki sta v eni sezoni dosegli zmage v vseh disciplinah. Na isti tekmi je padel tudi rekord po številu osvojenih točk na sezono (2000), ki ga je držal Herman Maier. Po odpovedi smuka na finalu svetovnega pokala v Lenzerheideju 13. marca, je le za točko zaostala za malim kristalnim globusom, ki ga je osvojila Lindsey Vonn. 14. marca je odpadel še superveleslalom, kar je pomenilo, da je osvojila še drugi mali kristalni globus v sezoni. Sezono je sklenila z 11. zmago (šesto v veleslalomu) in postavila rekord po številu osvojenih točk, 2414.

2013: Svetovno prvenstvo[uredi | uredi kodo]

Na Svetovno prvenstvo v Schladming je prišla kot favoritinja, saj je vodila v treh izmed petih disciplin. Nekaj bivših smučarjev je napovedalo, da lahko osvoji medaljo prav v vsaki disciplini. Že na prvi tekmi je osvojila zlato v superveleslalomu, tri dni kasneje pa srebro v alpski kombinaciji. Sedma je bila v smuku, osvojila še eno srebro v veleslalomu, slalom pa končala kot peta.

2013-2014[uredi | uredi kodo]

Sezono je začela manj uspešno in do olimpijskih iger osvojila eno zmago ter tri uvrstitve na oder za zmagovalce. Vzrok za slabše rezultate je med drugim bil menjava trenerja Livia Magonija z Walterjem Ronconijem, s katerim ni našla skupnega jezika. V januarju je Ronconija zamenjal Mauro Pini, ki je po njenih besedah v ekipo prinesel pozitivne spremembe.

2014: Olimpijske igre (Soči)[uredi | uredi kodo]

V Sočiju je v alpski kombinaciji in superveleslalomu bron zgrešila le za 0.10 sekunde, v smuku pa je skupaj s Švicarko Dominique Gisin osvojila zlato medaljo, ki je hkrati tudi prva zlata medalja za Slovenijo na zimskih olimpijskih igrah.[4] Uspeh je dopolnila z zlato medaljo na olimpijskem veleslalomu.[5]

2014-2015: Tinina zadnja sezona[uredi | uredi kodo]

Tina Maze je najavila, da bo to njena zadnja sezona. Še pred začetkom sezone jo je zapustil trener Mauro Pini.[6] Po slabem uvodu v sezono, ko je bila šele 22.,[7] je v slalomu, ki je bila v prejšnji sezoni njena najslabša disciplina, zmagala že na prvi slalomski tekmi sezone.[8] Na prizorišču Lake Louise, kjer ni nikoli stala na stopničkah, je v smuku slavila svojo drugo zmago v sezoni, s čimer je prevzela vodstvo v skupnem seštevku.[9] Decembra 2014 je bila izbrana za Slovensko športnico leta.

Sezono je v dramatičnem zaključku zaključila na drugem mestu skupnega seštevka.[10] Maja 2015 je objavila, da vsaj za eno leto zapušča aktivno športno pot.[2]

2015: Svetovno prvenstvo[uredi | uredi kodo]

Tina si je že pred začetkom prvenstva zadala cilj postati prva smučarka z osvojenimi kolajnami v vseh disciplinah. Že na uvodni tekmi svetovnega prvenstva v alpskem smučanju 2015 je osvojila srebrno medaljo; zlato v superveleslalomu je zgrešila za tri stotinke. S prednostjo dveh stotink sekunde je osvojila zlato medaljo v smuku in s tem dopolnila uspeh. Svoj pohod na medalje je nadaljevala z zmago v alpski kombinaciji . V veleslalomu in slalomu je ostala brez medalje. Na nobeni izmed tekem ni bila slabša kot osma.

2017: poslovilna tekma[uredi | uredi kodo]

7. januarja 2017 je na veleslalomu za Zlato lisico pred 15.000 gledalci nastopila na svoji poslovilni tekmi, na kateri ni nastopila tekmovalno. Sredi proge se je ustavila in objela člane svoje ekipe, pred ciljno črto pa odpela smuči kot Bojan Križaj na svoji poslovilni tekmi. Njen nastop si v televizijskem prenosu na RTV Slovenija ogledalo 414.000 gledalcev.[11]

Dosežki[uredi | uredi kodo]

Zmage v svetovnem pokalu[uredi | uredi kodo]

  • 26 zmag (14 veleslalom, 3 alpska kombinacija, 4 slalom, 1 superveleslalom, 4 smuk)
  • 81 stopničk (28 veleslalom, 17 slalom, 17 superveleslalom, 11 smuk, 6 alpska kombinacija, 2 paralelna tekma)
Zmage v svetovnem pokalu
Sezona Datum Disciplina Prizorišče
2002/03 26. oktober 2002 veleslalom Avstrija Sölden
2004/05 22. december 2004 veleslalom Švica St. Moritz
8. januar 2005 veleslalom Italija Santa Caterina
22. januar 2005 veleslalom Slovenija Maribor
2005/06 22. oktober 2005 veleslalom Avstrija Sölden
2007/08 2. februar 2008 smuk Švica St. Moritz
2008/09 10. januar 2009 veleslalom Slovenija Maribor
14. marec 2009 veleslalom Švedska Are
2009/10 11. marec 2010 veleslalom Nemčija Garmisch-Partenkirchen
2010/11 4. marec 2011 superkombinacija Italija Trbiž
18. marec 2011 slalom Švica Lenzerheide
2012/13 27. oktober 2012 veleslalom Avstrija Sölden
25. november 2012 veleslalom Združene države Amerike Aspen
7. december 2012 superkombinacija Švica St. Moritz
9. december 2012 veleslalom Švica St. Moritz
16. december 2012 veleslalom Francija Courchevel
13. januar 2013 superveleslalom Avstrija St. Anton
27. januar 2013 slalom Slovenija Maribor
24. februar 2013 superkombinacija Francija Meribel
2. marec 2013 smuk Nemčija Garmisch-Partenkirchen
10. marec 2013 slalom Nemčija Ofterschwang
17. marec 2013 veleslalom Švica Lenzerheide
2013/14 25. januar 2014 smuk Italija Cortina d'Ampezzo
2014/15 15. november 2014 slalom Finska Levi
5. december 2014 smuk Kanada Lake Louise
12. december 2014 veleslalom Švedska Are

Kristalni globusi[uredi | uredi kodo]

3 kristalni globusi (1 veliki, 1 veleslalomski, 1 superveleslalomski; dobila bi tudi alpsko kombinacijskega (2013), vendar so ta mali globus ukinili)

Sezona
Globusi
2013 Skupni seštevek
Veleslalom
Superveleslalom

Skupna razvrstitev[uredi | uredi kodo]

Prva številka pomeni uvrstitev, druga v oklepaju pa osvojene točke.[12]
Sezona
Skupni seštevek Slalom Veleslalom Superveleslalom Smuk Kombinacija
2000/01 54. (109) 44. (16) 23. (93) - - -
2001/02 36. (236) 44. (12) 8. (224) - - -
2002/03 38. (190) - 13. (190) - - -
2003/04 33. (234) - 8. (234) 47. (10) - -
2004/05 10. (650) 39. (17) 4. (366) 9. (236) - -
2005/06 14. (525) 46. (7) 7. (309) 13. (164) 31. (31) 32. (9)
2006/07 30. (268) 51. (7) 19. (81) 10. (143) 37. (36) 19. (37)
2007/08 28. (287) - 30. (24) 19. (98) - 17. (40)
2008/09 6. (852) - 3. (368) 7. (202) 18. (125) 21. (26)
2009/10 4. (943) 6. (272) 3. (372) 8. (200) 25. (67) 14. (32)
2010/11 3. (1139) 7. (295) 6. (208) 18. (83) 8. (261) 2. (212)
2011/12 2. (1402) 3. (413) 5. (367) 4. (257) 9. (210) 2. (125)
2012/13 1. (2414) 2. (655) 1. (800) 1. (420) 2. (339) 1. (200)
2013/14 4. (964) 12. (148) 10. (184) 7. (183) 3. (409) 6. (40)
2014/15 2. (1513) 3. (439) 5. (266) 3. (390) 3. (356) 2. (80)

Vsi rekordi[uredi | uredi kodo]

Rekord Tina Prejšnji rekord
Največ točk (Ž) 2414 (71% točk) Lindsey Vonn - 1980
Največ točk 2414 (71% točk) Hermann Maier - 2000
Največ stopničk v sezoni (Ž) 24 (71% tekem) Hanni Wenzel, Pernilla Wiberg - 18
Največ stopničk v sezoni 24 (71% tekem) Hermann Maier - 22
Med najboljših 5 (Ž) 31 (91% tekem) Pernilla Wiberg - 24
Med najboljših 5 31 (91% tekem) Hermann Maier - 24
Najvišja razlika med 1. in 2. mestom (Ž) 1313 Lindsey Vonn - 578
Najvišja razlika med 1. in 2. mestom 1313 Hermann Maier - 743
Točke po 10. tekmi 677 (68% točk) Katja Seizinger - 643
Odstotek vseh točk 69% Pernilla Wiberg - 61%
Uvrstitev v vseh disciplinah na OI med TOP 8 5 Maria Riesch - v vseh disciplinah TOP 10

Poleg tega je izenačila še dva pomembna rekorda. Poleg Vreni Schneider (1988/1989) je edina, ki je vse veleslalome v sezoni končala na zmagovalnem odru. Hkrati pa je edina ženska, ki je v svetovnem pokalu vodila od prve do zadnje tekme (pri moških je to uspelo le Bodeju Millerju).[13]

Olimpijske igre[uredi | uredi kodo]

Tina Maze (levo) na stopničkah po olimpijski zmagi v smuku na ZOI 2014
Leto Olimpijske igre
Starost Slalom Veleslalom Supervelelalom Smuk Kombinacija
2002 18 12
2006 22 12 39
2010 26 9 2 2 18 5
2014 30 8 1 5 1 4

Red Bull Skills[uredi | uredi kodo]

Red Bull Skills je tekmovanje, kjer se smučarji na eni sami progi preizkusijo v vseh štirih disciplinah. Tina Maze je leta 2014 na tej tekmi dosegla tretje mesto. Leta 2015 je zmagala in postala prva Slovenka z zmago na tej ekshibicijski tekmi.

Zasebno življenje[uredi | uredi kodo]

Ko ne tekmuje ali trenira v tujini, živi v Črni na Koroškem. Trenutno je v razmerju z vodjo svoje ekipe, 16 let starejšim Italijanom Andreo Massijem. Massi prihaja iz Gorice, ki leži na meji med Slovenijo in Italijo. Je italijanski državljan in tekoče govori italijansko, slovensko in nemško. 7. februarja 2018 sta povila prvorojenko Anouk.[14]

Leta 2016 je diplomirala je na Univerzi v Mariboru in postala profesorica razrednega pouka.[15]

Glasba[uredi | uredi kodo]

Naslovnica singla Tine Maze - My Way is My Decision.

V osnovni šoli je poleg smučanja igrala še klavir. Med pripravami na sezono 2012/13 je posnela svojo prvo pesem z naslovom »My Way is My Decision« (Moja pot je moja odločitev). O skoku v glasbene vode je napisala tudi blog. Novica o njeni pevski karieri je pritegnila tudi tuje medije. Avtor aranžmaja in produkcije je Raay, glasbo sta napisala Matjaž Jelen in Raay, besedilo pa sta prispevala Charlie Mason in Leon Oblak. Izdana je bila 26. oktobra, dan pred prvo tekmo sezone v Soeldnu. Video je postal najhitreje rastoč nov video po številu ogledov kateregakoli slovenskega izvajalca, saj je v zgolj treh dneh dosegel pol milijona ogledov.

Nagrade in priznanja[uredi | uredi kodo]

Leta 2009 je prejela Bloudkovo plaketo za »pomembne tekmovalne dosežke v alpskem smučanju« in medaljo za zasluge Republike Slovenije za »velike dosežke na področju športa, v alpskem smučanju«, leto kasneje pa še Bloudkovo nagrado. Petkrat je bila izbrana za slovensko športnico leta, v letih 2005, 2010, 2011, 2013 in 2014. Leta 2013 jo je slovenski predsednik Borut Pahor odlikoval z zlatim redom za zasluge za »izjemne športne dosežke, uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču ter navdih ljudem«.[16]

Leta 2015 je slovenski biolog Matjaž Gregorič v Južni Afriki odkrito vrsto pajka v čast Tini Maze poimenoval Caerostris tinamaze.[17]

Opombe in reference[uredi | uredi kodo]

  1. DiGiacomo P. Encyclopædia Britannica
  2. 2,0 2,1 »Tina Maze prekinila kariero, a vrat povsem še ni zaprla«. MMC RTV SLO. 7. maj 2015. Pridobljeno 7. maja 2015.
  3. »Video: Fenomen Tine Maze v St. Antonu dosegel nov mejnik«. RTV Slovenija. 13. januar 2013. Pridobljeno 13. januarja 2013.
  4. »Tina Maze s prvo ZLATO zimsko medaljo za Slovenijo!«. MMC RTV-SLO. 12. februar 2014. Pridobljeno 12. februarja 2014.
  5. »Nova zlata pravljica snežne kraljice Tine Maze«. Planet SiOL.net. 18. februar 2014. Pridobljeno 19. februarja 2014.
  6. »Mauro Pini zapušča Team to aMaze: Odločitev je moja!«. 24ur.com. 16. april 2014. Pridobljeno 15. novembra 2014.
  7. »Športni pogled: Tinin »slab dan« za uverturo v novo sezono«. Delo d.d. 27. oktober 2014. Pridobljeno 15. novembra 2014.
  8. »Tina Maze po šampionski zmagi: Občutki so super, naredili smo svoje«. 24ur.com. 15. november 2014.
  9. »Tina Maze po smukaški zmagi: Čakanje je bilo dolgo, a se je izplačalo«. 24ur.com. 5. december 2014. Pridobljeno 6. decembra 2014.
  10. »Alpine Skiing World Cup/Women«. FIS. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2. decembra 2017. Pridobljeno 7. maja 2015.
  11. »Poslovilne Tinine zavoje na TV SLO videlo 414 tisoč gledalcev«. MMC RTV-SLO. 9. januar 2017. Pridobljeno 9. januarja 2017.
  12. »Skupne uvrstitve na fis-ski.com«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 26. maja 2011. Pridobljeno 11. marca 2010.
  13. »Vsi rekordi in obrazi Tine Maze«. RTV Slovenija. 18. marec 2013. Pridobljeno 18. marca 2013.
  14. »Tina Maze je povila deklico«. rtvslo.si. 8. februar 2018. Pridobljeno 8. februarja 2018.
  15. »Ponosna Tina Maze diplomirala!«. 15. maj 2016. Pridobljeno 18. julija 2018.
  16. »Tini Maze zlati red za zasluge«. MMC RTV-SLO. 24. junij 2013. Pridobljeno 24. junija 2013.
  17. Gregorič, M.; Blackledge, T.A.; Agnarsson, I.; Kuntner, M. (2015). »A molecular phylogeny of bark spiders reveals new species from Africa and Madagascar« (PDF). Journal of Arachnology. 43 (3): 293–312. doi:10.1636/0161-8202-43.3.293.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Nagrade in dosežki
Predhodnik:
Lindsey Vonn

Dobitnica velikega kristalnega globusa

2013
Naslednik:
Anna Fenninger