Ljudstvo proti Larryju Flyntu

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani The People vs. Larry Flynt)
Ljudstvo proti Larryju Flyntu
RežijaMiloš Forman
ProdukcijaOliver Stone
Janet Yang
Michael Hausman
ScenarijScott Alexander
Larry Karaszewski
Vloge
GlasbaThomas Newman
FotografijaPhilippe Rousselot
MontažaChristopher Tellefsen
Studio
DistribucijaColumbia Pictures
Datum izida
13. oktober 1996
Dolžina
130 minut[1]
DržavaZDA
Jezikangleščina
Proračun35 milijonov USD[2]
Dohodek bruto20,3 milijona USD (S. Amerika)[3]

Ljudstvo proti Larryju Flyntu (angleško The People vs. Larry Flynt) je ameriški biografski dramski film iz leta 1996, ki ga je režiral Miloš Forman, v glavnih vlogah pa nastopajo Woody Harrelson, Courtney Love in Edward Norton. Prikazuje vzpon izdajatelja in urednika pornografske revije Larryja Flynta ter njegov kasnejši boj z verskimi ustanovami in zakonom.[4] Film je napisal scenaristični dvojec Scott Alexander in Larry Karaszewski in prikazuje 35 let Flyntovega življena od revnega otroštva v Kentuckyju do sodbe bitke proti protestantskem duhovniku Jerryju Falwellu in delno temelji na primeru pred vrhovnim sodiščem ZDA Hustler Magazine v. Falwell.

Film je bil premierno prikazan 13. oktobra 1996 na Newyorškem filmskem festivalu, 25. decembra istega leta pa v ameriških kinematografih. Čeprav finančno ni bil uspešen, pa je bil med kritiki dobro sprejet ter tudi deželen številnih nominacij in nagrad. Na 69. podelitvi je bil nominiran za dva oskarja, za najboljšega igralca (Harrelson) in najboljšo režijo (Forman). Osvojil je zlatega medveda na Berlinalu in bil nominiran za pet zlatih globusov, od katerih je osvojil nagradi za najboljšo režijo (Forman) in scenarij (Alexander in Karaszewski).

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »THE PEOPLE VS. LARRY FLYNT (18)«. British Board of Film Classification. 14. januar 1997. Pridobljeno 20. decembra 2014.
  2. Collins, Scott (1. marec 1997). »The Many People vs. 'Larry Flynt'«. Los Angeles Times. Pridobljeno 2. novembra 2010.
  3. The People vs. Larry Flynt na Box Office Mojo (angleško)
  4. »Milos Forman Explains Why He Made `The People Vs. Larry Flynt'«. Chicago Tribune. 27. december 1996. Pridobljeno 2. novembra 2010.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]