The Elder Scrolls V: Skyrim

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
The Elder Scrolls V: Skyrim
The Elder Scrolls V - Skyrim logo.png
RazvijalciBethesda Game Studios
ZaložnikiBethesda Softworks
RežiserMy Left Foot Uredi v Wikpodatkih
SkladateljJeremy Soule Uredi v Wikpodatkih
SerijaThe Elder Scrolls
PogonCreation Engine
OkoljeMicrosoft Windows
PlayStation 3
Xbox 360
Datum izida11. november 2011[1]JP 8. december 2011
ZvrstAkcijsko igranje vlog
Igralski načinienoigralski

The Elder Scrolls V: Skyrim je igra igranja vlog razvijalca Bethesda Game Studios in založnika Bethesda Softworks. Je peti del serije video iger The Elder Scrolls, kronološko sledi igri The Elder Scrolls IV: Oblivion. Izdana je bila 11. novembra 2011 za Microsoft Windows, PlayStation 3 in Xbox 360. Izdane so bile tri razširitve, Dawnguard, Hearthfire in Dragonborn. Igra je bila izdana skupaj z vsemi razširitvami v kompilaciji The Elder Scrolls V: Skyrim - Legendary Edition.

Zgodba Skyrima se vrti okrog igralca, ki mora poraziti božanskega zmaja Alduina, prvorojenca glavnega božanstva Tamriela, Akatosha. Alduinu je prerokovano, da bo uničil svet. Igra je postavljena dvesto let po Oblivionu. Odvija se v deželi Skyrim, kjer se po umoru kralja vname državljanska vojna med cesarskimi legionarji (Imperials) in uporniki pod kraljem Nordov Ulfricom (Stormcloaks). Kot je značilno za serijo The Elder Scrolls, pušča Skyrim igralcu mnogo svobode in ga ne primora slediti glavni zgodbi.

Glavna zgodba[uredi | uredi kodo]

Glavni lik na začetku igre legionarji odvedejo v mesto Helgen skupaj s skupino zajetih upornikov, med katerimi je tudi njihov vodja, kralj Ulfric. Čeprav igralec ni upornik, ga legionarji obsodijo na smrt z obglavljenjem. Tik pred usmrtitvijo Helgen napade zmaj in protagonist skozi podzemlje pobegne. Igralec odide v vasico Riverwood in od tam v mesto Whiterun, kjer ga jarl pošlje po Dragonstone, artefakt, ki kaže nahajališča zmajskih grobov.

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. "Bethesda Softworks Announces The Elder Scrolls V: Skyrim". www.prnewswire.com (Sporočilo za javnost). Bethesda Softworks. December 13, 2010. Pridobljeno dne December 13, 2010.