Temni gospodar

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Temni gospod)

V literaturi in fikciji je temni gospodar arhetip posebne vrste glavnega antagonista. Ta arhetip je značilen za fantastiko.[1] Običajno gre za moške like, za katere sta značilna pohlep po moči in identifikacija s hudičem ali Antikristom.[1] Delo Encyclopedia of Fantasy navaja, da je za temne gospodarje zelo značilno, da so »že davno poraženi, vendar ne uničeni«, in da sodelujejo pri »oskrunjenju dežele« ali drugih ritualih onečaščenja.[1]Značilen temni gospodar je Alberich iz cikla Nibelungov prstan nemškega skladatelja Richarda Wagnerja.[1] Drugi znani temni gospodarji so Sauron (iz Tolkienovega Gospodarja prstanov) in Morgoth (iz Tolkienovega Silmarilliona), Ineluki, kralj viharja, iz romanov Spomin, žalost in trn Tada Williamsa[1] ter Mrlakenstein iz serije Harry Potter pisateljice J. K. Rowling.[2] Iz filmov so znani arhetipi zlobnih vladarjev temna gospodarja Sitha Darth Vader in cesar Palpatin iz serije Vojna zvezd ter Skeksis iz filmaTemni kristal.[3]

Philip Pullman meni, da arhetip temnega gospodarja v literaturi izraža prepričanje, »da je zlo v resničnem svetu običajno utelešeno v posamezniku in da mora ta biti na visokem položaju, da lahko učinkuje«, kar je v nasprotju s stališčem Hannah Arendt o banalnosti zla.[4]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Geslo »Dark Lord« (Temni gospodar) v The Encyclopedia of Fantasy (ur. John Clute & John Grant: First St. Martin's Griffin izd.: 1999), str. 250.
  2. Alice Mills, Archetypes and the Unconscious in Harry Potter ter Diana Wynne Jones, Fire and Hemlock in Dogsbody. V: Reading Harry Potter: Critical Essays. Contributions to the Study of Popular Culture, št. 78. izd. Giselle Liza Anatol (Praeger: 2003), str. 8.
  3. William Indick, Movies and the Mind: Theories of the Great Psychoanalysts Applied to Film (McFarland, 2004), str. 82.
  4. David Colbert, The Magical Worlds of Philip Pullman (Penguin, 2006).