Tehnologija med 2. svetovno vojno

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Eksplozija Trojice, ki se je zgodila na poligonu White Sands v New Mexico 16. julija 1945, je pomenila začetek atomske dobe . [1]

Tehnologija med 2. svetovno vojno je bila zelo pomembna. Nekatere tehnologije, ki so se uporabljale med vojno, so bile razvite v medvojnih letih dvajsetih in tridesetih let 20. stoletja, veliko je bilo razvitih kot odziv na potrebe in izkušnje med vojno, druge pa so se začele razvijati po koncu vojne. Številne vojne so imele velik vpliv na tehnologijo, ki jo uporabljamo v vsakdanjem življenju. Vendar je imela druga svetovna vojna v primerjavi s prejšnjimi vojnami največji vpliv na tehnologijo in naprave, ki jih uporabljamo danes. Tehnologija je imela odločilno vlogo pri končnem izidu druge svetovne vojne.

Številne vrste tehnologije so bile prilagojene za vojaško uporabo, pomemben razvoj pa se je zgodil na več področjih, vključno z:

  • Orožje: ladje, vozila, podmornice, letala, tanki, topništvo, osebno orožje; ter biološko, kemično in atomsko orožje
  • Logistična podpora : vozila, potrebna za prevoz vojakov in zalog, kot so vlaki, tovornjaki, cisterne, ladje in letala
  • Komunikacije in obveščevalni podatki: naprave, ki se uporabljajo za navigacijo, komunikacijo, daljinsko zaznavanje in vohunjenje
  • Medicina: kirurške inovacije, kemična zdravila in tehnike
  • Raketni projektili: vodene rakete, balistične rakete srednjega dosega in avtomatska letala

Druga svetovna vojna je bila prva vojna, v kateri so bile vojaške operacije široko usmerjene v sovražnikova raziskovalna prizadevanja. To je vključevalo infiltracijo Nielsa Bohra z nemško okupirane Danske v Veliko Britanijo leta 1943; sabotaža norveške proizvodnje težke vode ; in bombardiranje Peenemunde .

Izvajale so se tudi vojaške operacije za pridobivanje obveščevalnih podatkov o sovražnikovi tehnologiji; na primer napad Bruneval za nemški radar in operacija Most III za nemški V-2.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. Roberts, Susan A.; Calvin A. Roberts (2006). New Mexico. University of New Mexico Press. ISBN 9780826340030.