Teheranska konferenca

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Z leve proti desni: Stalin, Roosevelt in Churchill na teheranski konferenci

Teheranska konferenca je najpomembnejša politična konferenca, ki je trajala od 28. novembra do 1. decembra leta 1943 v Teheranu. To je bilo srečanje voditeljev treh najmočnejših zavezniških sil, ki je potekalo pod kodnim imenom Eureka. Združene države Amerike je zastopal predsednik Franklin Delano Roosevelt, Združeno kraljestvo ministrski predsednik Winston Churchill, Sovjetsko zvezo pa predsednik Josif Stalin.

Pogovori so potekali o prihodnji ureditvi Evrope, o bodočih mejah znotraj nje in o možni razdelitvi poražene Nemčije. Na tej konferenci so tudi sprejeli sklep, da poslej kot edino legitimno vojaško silo na področju Jugoslavije priznavajo partizansko vojsko pod vodstvom Josipa Broza - Tita.

Poleg teh sklepov so se dogovorili, da bo po vojni Iran postal suverena in neodvisna država.

Sprejeli so deklaracijo o povečanem prizadevanju za čim hitrejši in uspešnejši konec vojne in se dogovorili za iskreno sodelovanje tudi po vojni. O nadaljnjih vojaških in političnih potezah v vojni in po njej, še posebej so se dogovarjali o odprtju druge fronte, ki bi razbremenila nemški pritisk na vzhodu, o tem so se zavezniki pogovarjali še vse leto 1943, dokler niso konec leta sprejeli dokončnih sklepov na konferenci v Teheranu. Voditelji ZDA, Velike Britanije in SZ, Roosevelt,Churchill in Stalin so se v strogi tajnosti sestali v Teheranu. Ker je Stalin tako močno vztrajal za odprtje nove fronte na vzodu, so se veliki trije dogovorili, da bodo junija 1944 v Franciji odprli drugo fronto.

Po trdih pogajanjih so sklenili:

- da se bo zavezniška invazija čez Rokavski preliv začela junija 1944

- da jo bodo podprli še z izkrcanjem v južni Franciji in s sovjetsko ofenzivo na vzhodni fronti

- da je najnevarnejši nasprotnik Nemčija in da jo je treba premagati prej kot Japonsko

-da bo SZ po padcu Nemčije napadla Japonsko

Pogovori so potekali še o:

-prihodnji ureditvi Evrope,

-o bodočih mejah znotraj Evrope

-o možni razdelitvi poražene Nemčije.

-sprejmejo sklep, da poslej kot edino legitimno vojaško silo na področju Jugoslavije priznavajo partizansko vojsko pod vodstvom Josipa Broza - Tita.

-da bodo vzhodni deli Poljske pripadali SZ.

Teheranska konferenca je okrepila protifašisticno koalicijo, vendar pa je obenem razkrila različne interese zahodnih in vzhodnih zaveznikov, kar je po vojni povzročilo hladno vojno. Zahodni zavezniki niso bili enotni. Churchill je razmišljal o napadu na Balkan, s čimer bi preprečil sovjetski predor na zahod. Roosevelt je hotel, da se izkrcajo v Franciji, od koder bi najlažje premagali Nemce. Stalinu pa se je šlo predvsem za to, da bi se fronta na zahodu sploh odprla.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]