Teardrops on My Guitar

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Teardrops On My Guitar)
»Teardrops on My Guitar«
Singel Taylor Swift
z albuma Taylor Swift
B-stran »Say Yes« (Dusty Drake)[1]
Izdan 24. februar 2007
1. junij 2009 (UK)
Posnet 2006
Žanr Country-pop
Dolžina 3:36 (verzija z albuma)
3:24 (radijska verzija)
2:59 (pop radijski remix)
3:13 (mednarodna verzija)
Založba Big Machine
Avtor Taylor Swift, Liz Rose
Producent Nathan Chapman
Prodaja 2-krat platinasta (RIAA)
Kronologija singlov Taylor Swift
»Tim McGraw«
(2006)
»Teardrops on My Guitar«
(2007)
»Our Song«
(2007)

»Teardrops on My Guitar« je drugi singl country-pop glasbenice Taylor Swift. To delo je iz njenega glasbenega albuma, Taylor Swift, ki je sledil njenemu prvemu singlu »Tim McGraw«. Pesem govori o dekletu, ki je skrivaj zaljubljena v fanta, imenovanega Drew, vendar je Drew sploh ne opazi, saj je zaljubljen v dekle po imenu Candice. Govori o lomljenu src, saj se bori za naklonjenost nekoga, ki ji je sicer blizu, vendar ne dovolj. Taylor Swift sama pravi, da govori o nasprotujočih si čustvih o tem, kako nekoga ljubi in si želi, da bi jo imel tudi on rad, vendar si želi tudi, da bi bil srečen. V videu za scenami Taylor Swift razkrije, da pesem govori o njenem sošolcu.[2]

V Veliki Britaniji je pesem v juniju 2009 izšla kot drugi singl iz njenega drugega glasbenega albuma, Fearless.

Ostale verzije[uredi | uredi kodo]

Verzije
Originalna verzija
Radijska verzija
Pop verzija
Akustična verzija (izšla na Beautiful Eyes)
Mednarodna verzija iz albuma
Universal Music Group YouTube [1]
Remix Cahill Club
Radijska verzija Cahill

Videospot[uredi | uredi kodo]

Videospot za pesem »Teardrops on My Guitar« je režiral Trey Fanjoy. Sneman je bil v šoli Hume-Fogg High School v Nashvilleu, Tennessee. V videospotu se Taylor Swift zaljubi v svojega prijatelja Drewa (zaigral ga je Tyler Hilton), vendar je on zaljubljen v nekoga drugega. Videospot se začne s Taylor in Drewom ob njunih omaricah, kjer ji začne on pripovedovati o dekletu, ki ga je spoznal, nato pa odide stran. Kasneje pokaže par v knjižnici, kjer jima knjižničar reče, naj bosta tiho. V naslednji sceni se Taylor Swift udeleži pouka kemije. Drew jo preseneti, zaradi česar povzroči nered in v čašo doda preveč prahu, zaradi česar slednja eksplodira. Nato v videospotu Taylor Swift hodi po hodniku in opati Drewa, ki ji hodi naproti. Vendar je slednji ne opazi in se ustavi šele pri svojem dekletu, s katero se poljubita. Ko Taylor Swift to vidi, se ji zlomi srce. Nekaj časa ju še opazuje, nato pa odide stran. Čez videospot v nekaterih scenah Taylor Swift nosi zeleno obleko v kateri se pojavi v spalnice, ko leži na postelji s kitaro, nato pa se postavi zraven kamina. Pop remix pesmi na videospotu je predvajal VH1; kasneje so večkrat predvajali tudi originalno verzijo pesmi. Videospot je prejel nominacijo za »najboljšega novega ustvarjalca« na podelitvi nagrad MTV Video Music Awards leta 2008, vendar je nagrado nazadnje dobila pesem »Ready, Set, Go!« glasbene skupine Tokio Hotel.

Dosežki na lestvicah[uredi | uredi kodo]

Pesem je pristala na triindevetdesetem mestu lestvice Billboard Hot 100 24. marca 2007.[3] Pesem je nazadnje pristala na devetem mestu, zaradi česar postala prva pesem Taylor Swift, ki je pristala med prvimi dvajsetimi pesmimi na lestvici.

Remix pesmi ima odstranjen banjo in ima kitico »Smejem se, ker je tako prekleto smešno« (»I laugh 'cause it's so damn funny«) nadomeščeno s kitico »Smejem se, ker je enostavno tako smešno« (»I laugh 'cause it's just so funny«) in izšel na radijih Top 40 in Adult Contemporary v oktobru 2007 ter se začel uvrščati na lestvice. Kasneje se je uvrstil na enajsto mesto lestvice Pop 100, nato pa še na štiriinštirideseto mesto lestvice Hot 100.

Dosežki[uredi | uredi kodo]

Lestvica (2007-2008) Dosežki
U.S. Billboard Hot Country Songs 2
U.S. Billboard Hot 100 13
U.S. Billboard Pop 100 11
U.S. Billboard Hot Adult Contemporary Tracks 5
U.S. Billboard Hot Adult Top 40 Tracks 5
U.S. Billboard Top Hot 100 Hits of 2007 89
U.S. Billboard Top Hot 100 Hits of 2008 48
Canadian Radio & Records Country Singles 6
Canadian Hot 100 45
Canadian Radio & Records Adult Contemporary 21
Lestvica (2009) Dosežki
UK Singles Chart 51

Literatura[uredi | uredi kodo]

  1. Whitburn, Joel (2008). Hot Country Songs 1944 to 2008. Record Research, Inc. str. 196. ISBN 0-89820-177-2.
  2. Nastop s pesmijo »Teardrops on My Guitar« na njenem avtobusu. Ta pesem je njena prva pop pesem in je dosegla sedmo mesto na lestvici Pop Songs (Mainstream Top 40)
  3. Katie Hasty, Članek, na spletni strani Billboard.com, 15. marec 2007.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]