Težko je biti bog (film, 1989)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Es ist nicht leicht ein Gott zu sein
Трудно быть богом
Težko je biti bog
Tbb-r.jpg
RežiserPeter Fleischmann
ProducentPeter Fleischmann
ScenaristPeter Fleischmann,
Jean-Claude Carrière,
Dalj Orlov
IgralciEdward Zentara,
Aleksander Filippenko
Direktor fotografijeJerzy Goscik,
Pavel Lebešev,
Klaus Müller-Laue
DistribucijaHallelujah Films,
FS Dovženka,
Raduga,
Amalgama
Datum izida
1989
Dolžina
135 minut
DržavaZahodna Nemčija Zahodna Nemčija,
Sovjetska zveza SZ,  Rusija
 Francija,
Zastava Švice Švica
Jeziknemščina, ruščina

Težko je biti bog (nemško Es ist nicht leicht ein Gott zu sein) je sovjetsko-rusko-zahodnonemški znanstvenofantastični film režiserja Petra Fleischmanna in prva ekranizacija istoimenskega romana (Трудно быть богом) bratov Strugacki iz leta 1964. Drugo različico z naslovom Zgodovina arkanarskega pokola (История арканарской резни) leta 2007 posnel German, ki je trenutno v postprodukciji.

Glavna zahteva pisateljev je bila, da mora biti režiser iz Sovjetske zveze, po možnosti German. Proti njuni volji je vodja projekta postal Fleischmann. Zaradi njegove trme in težkega značaja sta Strugacka prenehala sodelovati s filmsko ekipo. Kasneje sta film ostro kritizirala.

Zgodba[uredi | uredi kodo]

Na drugem neimenovanem izvenosončnem s humanoidnimi bitji naseljenem planetu, kjer poteka njegov srednji vek, živi skupina zgodovinarjev z Zemlje in se pretvarja za navadne ljudi. Planet z devetimi celinami so leta 2134 odkrili v sončnem sistemu EN-2097. Glavni lik progresor, zemljan Anton, ki se izdaja za dona Rumato Estorskega, je ogorčen nad krutostmi, ki jih lahko vsakodnevno opazuje, vendar mu nadrejeni prepovedujejo vmešavanje, da bi na ta način spreminjal naravni tok zgodovine planeta. Edina stvar, ki jo lahko zgodovinarji naredijo, je zaščita in pomoč nekaterim posameznikom, ki se očitno razlikujejo od drugih, in lahko prek svojega znanja in zamisli prispevajo k dobrobiti celotnega planeta. Rumata mora najti enega od teh ljudi, Budaha, in ga rešiti pred don Rebom, vladarjem Arkanarskega kraljestva in poblaznelim trinogom. Tako se je Rumata vključil v boj.

Vloge[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]