Tešub

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Tešub
bog neba in groma
Tarhunta Warpalawas IstArchMu.jpg
Tešub (levo) in kralj Varpalavas Tjanski
Druga imenaTarhun, Tarhunt, Tešup, Tarhunzas[1]
Osebne informacije
StaršiEnlilove ali Anujeve genitalije, ki jih je pojedel Kumarbi
SorodnikiAnu (stari oče)
Anšar (praded)
Tigris (brat)
Tašimišu (brat)
Ullikummi (polbrat, samo v nekaterih različicah)
PartnerHebat
Arinniti
OtrociSarruma
Inara

Tešub ali Tešup (klinopis dIM, luvijski hieroglifi (DEUS)TONITRUS, ki se bere kot Tarhunzas[1]) je bil huritski bog neba in groma. Podoben hatski bog groma se je imenoval Taru. Njegova mitologija in čaščenje kot najvišjega boga panteona se je nadaljevalo in razvilo tudi v luvijski in hetitski kulturi. V teh kulturah je znan kot Tarhun/Tarhunt-/Tarhuwant-/Tarhunta. Imena izhajajo iz anatolskega korena *tarh - poraziti, osvojiti.[2][3] Taru/Tarhun/Tarhunt se je približno v obdobju verskih reform hetitskega kralja Muvatalija II. v zgodnjem 13. stoletju pr. n. št. nazadnje asimiliral in poistovetil s huritskim Tešubom.[4] Reforrne se na splošno lahko kategorizirajo kot uradna vključitev huritskih božanstev v hetitski panteon. Manjše število pomembnih huritskih bogov, kot je bil Tešub, se je eksplicitno poistovetilo z obstoječimi glavnimi hetitskimi božanstvi, kot je bil na primer Taru. Tešub se je v po-huritskem nasledstvenem kraljestvu Urartu ponovno pojavil kot eden od njihovih glavnih bogov Tešeba. V urartski umetnosti se je upodabljal stoječ na biku.[4]

Upodabljanje in miti[uredi | uredi kodo]

Hetitski bog vremena s trojno strelo in sekiro, bas-relief v Ivrizu

Tešub se je običajno upodabljal s trojno strelo in orožjem, običajno s sekiro, včasih tudi dvorezno, ali kijem. V Anatoliji je bila njegova žival pogosto sveti bik, katerega je simbolizirala rogata krona, ali njegova njegova iskra konja Seri in Hurri, ki sta vprežena v njegov bojni voz ali ga neseta na svojih hrbtih.

Družina[uredi | uredi kodo]

Po huritskem mitu je Tešub nastal, ko je bog Kumarbi odgriznil in pogoltnil genitalije svojega očeta Anuja. Podoben je grški mit o Uranu, Kronosu in Zevsu v Heziodovi Teogoniji (Θεογονία), ki opisuje nastanek sveta. Tešub je imel brata Aranzaha (poosebljenje reke Tigris), Ulikumija (kamniti gigant) in Tašmišuja

V huritskem panteonu je bil Tešub partner boginje matere Hebat. V hetitski mitologiji je bil partner boginje sonca Ariniti. Kult je bil podoben čaščenju bikov in mater v Çatalhöyüku v kameni dobi. Tešubov sin je bil gorski bog Saruma.

Ilujanka[uredi | uredi kodo]

V hetitski mitologiji je bilo eno od Tešubovih največjih dajanj uničenje zmaja Ilujanke.

Nekateri miti opisujejo tudi njegov konflikt z morsko pošastjo (morda kačo) Hedamu.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 Annick Payne (2014): Hieroglyphic Luwian: An Introduction with Original Texts, 3rd revised edition, Wiesbaden: Harrassowitz Verlag, str. 159.
  2. Tarhun, Encyclopædia Britannica.
  3. Hittite language reading.
  4. 4,0 4,1 Teshub, Encyclopædia Britannica.