Ema Krška

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Sveta Ema Krška)
Skoči na: navigacija, iskanje
Sveta Ema Krška
Hemma von Gurk Bopp 1510.jpg

Sveta Ema Krška, tempera na lesu iglavcev, okoli 1550
Rojstvo okoli 973
Smrt 27. junij 1045
Čaščenje Rimskokatoliška cerkev
Beatifikacija 21. november 1287
(Honorij IV.)
Kanonizacija 5. januar 1938
(Pij XI.)
Romarsko središče Sostolnica Marijinega vnebovzetja, Krka
(pokopana v kripti)
God 29. junij
27. junij (Avstrija, Slovenija)
Atributi cerkev z dvema zvonikoma, roža, listina
Zavetnik Škofija Krka, Koroška, porodnice, zdravje oči

Ema Krška, ali tudi Hema Krška (nemško Hemma von Gurk), koroška redovnica in svetnica, * okoli 995, † 27. junij 1045, Krka (danes Avstrija).

Življenje[uredi | uredi kodo]

Sveta Ema posvečuje krško cerkev, upodobitev na rokopisu iz 14. stoletja

Ema ali Hema je izhajala iz rodbine grofov Breško-Selških. Rodila se je okoli leta 973, po ljudskem izročilu na gradu Pilštanju, kjer so imeli njeni starši sprva fevd, kasneje dedno posest.

Po smrti moža Viljema II. mejnega grofa Savinjske marke (1016), in dveh sinov je leta 1043 v Krki (na Koroškem) ustanovila samostan benediktink in tam dala zgraditi mogočno stolnico, ki stoji še danes. Nekaj let po njeni smrti je bil samostan ukinjen, na njegovem mestu pa ustanovljena Krška škofija.

Sveto Emo je razglasil za blaženo papež Honorij IV. 21. novembra 1287; za svetnico jo je razglasil 5. januarja 1938 papež Pij XI. Dne 25. junija 1988 je papež Janez Pavel II. obiskal krško stolnico in molil v kripti na grobu svete Eme. Ta prvi papeški obisk v koroški zgodovini je bil povezan tudi s tradicionalnim Srečanjem treh dežel, ko je na Krko poromalo veliko Slovencev iz domovine in zamejstva.

Njen god se obhaja 27. junija. Je zavetnica Krške škofije (ki ima zdaj sedež v Celovcu) in avstrijske zvezne dežele Koroške. Priporočajo se ji v pomoč posebno matere, ki pričakujejo otroka kakor tudi porodnice; zavetnica je tudi za zdravje oči.

Sveta Ema je bila patronka gradnje cerkve svetega Ruperta v Šentrupertu, zato so jo upodobili na sklepniku, skupaj z možem.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Miklavčič, Maks / Dolenc, Jože, Leto svetnikov, Zadruga katoliških duhovnikov, Ljubljana 1973. (v slovenščini) (COBISS)
  • Till, Jože: Hema Krška. Njen svet in njeni sledovi. 2. izd. Ljubljana-Celovec-Dunaj 2006.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]