Svet za gospodarske in finančne zadeve

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Svet za gospodarske in finančne zadeve (kratica: ECOFIN) je en najstarejših sestavov Sveta Evropske unije.[1] Sestavljajo ga ministri za gospodarstvo in finance 27 držav članic Evropske unije ter ministri, ki jih razpravljajo o proračunskih zadevah.

ECOFIN pogosto sodeluje z evropskim komisarjem za ekonomske in finančne zadeve in predsednikom Evropske centralne banke.

Naloge[uredi | uredi kodo]

Svet pokriva številna področja politike EU, kot so usklajevanje ekonomske politike, gospodarski nadzor, spremljanje proračunske politike in javnih financ držav članic, evro (pravni, praktični in mednarodni vidiki), finančne trge in pretok kapitala ter gospodarski odnosi s tretjimi državami.[1] Prav tako vsako leto skupaj z Evropskim parlamentom pripravi in sprejme proračun Evropske unije, ki znaša približno 145 milijard evrov.[2]

Odločanje[uredi | uredi kodo]

Svet se sestane enkrat mesečno in odloča pretežno s kvalificirano večino po posvetovanju ali soodločanju z Evropskim parlamentom, z izjemo davčnih zadev, o katerih odloča soglasno.[1] Ko ECOFIN preuči dokumentacijo v zvezi z evrom in EMU, predstavniki držav članic, katerih valuta ni euro, glasovanju sveta ne sodelujejo.

ECOFIN nekatere svoje naloge prenese na skupino za kodeks ravnanja.[3] Na primer, ta skupina je razrešila vprašanja davčne politike za Jersey, Gibraltar in druga "odvisna ali povezana ozemlja" in raziskala davčno obravnavo UK Patent Box.[4][5][6]

Glej tudi:[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 1,2 Economic and Financial Affairs
  2. »arhivska kopija«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 8. julija 2016. Pridobljeno 12. julija 2021.
  3. ec.europa.eu: Taxation and Customs Union - Harmful tax competition - Code of Conduct
  4. »TMF Group: "EU's Code of Conduct Group finds UK's Patent Box harmful" 25 Oct 2013«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 20. marca 2016. Pridobljeno 12. julija 2021.
  5. »DLA Piper: "EC CHALLENGES THE UK PATENT BOX" Oct 2013« (PDF). Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 3. decembra 2021. Pridobljeno 12. julija 2021.
  6. Reddie & Grose: "18 December 2013: UK Patent Box – Taxing times?" Arhivirano 5 March 2014 na Wayback Machine.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]