Svet slovenskih organizacij

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Svet slovenskih organizacij (SSO) je ena od dveh krovnih organizacij slovenske manjšine v Italiji. Prizadeva si za razvoj slovenske manjšine in sodelovanje te s Slovenijo ter zastopa interese svojih članov v širši manjšinski skupnosti. SSO je nadstrankarska organizacija, ustanovljena pa je bila kot katoliška protiutež dominantni Slovenski kulturno-gospodarski zvezi oz. organizacija tistega dela slovenske skupnosti v Italiji, ki ga je matična Slovenija (v okviru Jugoslavije) zapostavljala zaradi ideoloških razlik. Deželni predsednik Walter Bandelj je poudaril, da SSO sloni na treh glavnih načelih slovenstva, krščanstva in demokracije.[1] Iz iste skupine izhaja tudi edina stranka manjšine Slovenska skupnost.

SSO je bil ustanovljen leta 1976 na deželni ravni FJK, sestavljajo pa ga pokrajinski odbori treh pokrajin manjšine s sedeži v Trstu, Gorici in Čedadu. Danes SSO združuje katoliško usmerjene, pa tudi nekatere druge organizacije in društva s področja kulture, politike, gospodarstva in izobraževanja.

Članstvo[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

  1. »"Želim, da bi SSO in včlanjene organizacije še rastli na treh glavnih načelih slovenstva, krščanstva in demokracije!"«. 17. junij 2022.