Svet je velik in rešitev se skriva za vogalom

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Svet je velik in rešitev se skriva za vogalom
RežijaStefan Komandarev
ProdukcijaStefan Kitanov
Karl Baumgartner
Thanassis Karathanos
András Muhi
Danijel Hočevar
ScenarijJurij Dačev
Stefan Komandarev
Dušan Milić
Temelji naSvet je velik in rešitev se skriva za vogalom
avtor Ilija Trojanov
VlogeMiki Manojlović
Carlo Ljubek
Hristo Mutafčijev
Ana Papadopulu
GlasbaStefan Valdobrev
FotografijaEmil Hristov
MontažaNina Altaparmakova
Datum izida
  • 14. marec 2008 (2008-03-14) (Sofija)
[1]
Dolžina
105 minut
DržavaBolgarija
Nemčija
Slovenija
Madžarska
Jezikbolgarščina
nemščina
italijanščina
slovenščina

Svet je velik in rešitev se skriva za vogalom (bolgarsko Светът е голям и спасение дебне отвсякъде/Svetat e golyam i spasenie debne otvsyakade) je dramski film iz leta 2008, posnet v bolgarsko-slovensko-nemško-madžarski koprodukciji. Režiral ga je Stefan Komandarev, scenarij so napisali Jurij Dačev, Stefan Komandarev in Dušan Milić po istoimenskem avtobiografskem romanu Ilije Trojanove. V glavnih vlogah nastopajo Miki Manojlović, Carlo Ljubek, Hristo Mutafčijev in Ana Papadopulu. Zgodba prikazuje izseljenca Saška (Ljubek), ki mu v prometni nesreči v Nemčiji umreta starša, sam pa utrpi amnezijo. S starim očetom Baijem Danom (Manojlović) se iz Nemčije s kolesom tandemom odpelje v rodno Bolgarijo, ob tem se postopoma spominja svoje preteklosti.

Film je bil premierno prikazan 14. marca 2008 na Mednarodnem filmskem festivalu v Sofiji. Naletel je na dobre ocene kritikov, osvojil več kot 20 nagrad na svetovnih filmskih festivalih[2] in bil izbran za bolgarskega kandidata za oskarja za najboljši mednarodni celovečerni film, kjer je prišel v ožji izbor, ni pa bil nominiran.[3]

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Триумфална премиера на "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде (Triumphant premiere of The World is Big and Salvation Lurks around the Corner)«. Vesti.bg. Pridobljeno 1. februarja 2010.
  2. »Festivals and awards«. The World is Big and Salvation Lurks around the Corner Official Website. Pridobljeno 1. februarja 2010.
  3. »9 Foreign Language Films Advance in Oscar Race«. Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Pridobljeno 1. februarja 2010.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]