Svečka

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Svečke s paracetamolom

Svečka (tudi supozitorij) je farmacevtska oblika, ki se daje v danko (rektalna svečka), v nožnico (vaginalna svečka ali vagitorij) ali v sečnico (uretralna svečka). Na mestu aplikacije se stali ali raztopi in sprosti učinkovino v okolico. Uporabljajo se zlasti pri otrocih, starostnikih in drugih osebah, pri katerih so druge vrste dajanja zdravila (tablete, sirupi, ...) otežene.

Vaginalne svečke[uredi | uredi kodo]

Vaginalne svečke se uporabljajo za zdravljenje vaginalnih bolezni, zlasti nožničnih okužb (na primer pri terapiji kandidoze) ali kot vaginalna kontracepcija.

Rektalne svečke[uredi | uredi kodo]

Rektalne svečke se uporabljajo:

Uretralne svečke[uredi | uredi kodo]

Uretralne svečke so manj pogoste. Mestoma se uporabljajo pri zdravljenju erektilne disfunkcije.

Sestava[uredi | uredi kodo]

Svečke sestojijo iz učinkovine, supozitorijske podlage (pomožna snov, ki načeloma predstavlja glavnino mase svečke in daje svečki obliko, konsistenco in druge želene lastnosti) in drugih pomožnih snovi. Z izjemo glicerinskih svečk supozitorijsko podlago predstavljajo maščobne pomožne snovi, zlasti kakavovo maslo, v katerega je vgrajena učinkovina. Pri telesni temperaturi se supozitorijska podlaga raztali. Pri napenjanju se lahko zgodi, da raztaljena podlaga uide iz danke.