Pojdi na vsebino

Suzy Records

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Suzy Records
TipDružba z omejeno odgovornostjo
Panogaglasba
Ustanovitev1972
SedežZagreb, Hrvaška Hrvaška

Suzy Records je hrvaška glasbena založba, ki ima sedež v Zagrebu.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Založba je nastala v takratni SR Hrvaški v SFR Jugoslaviji leta 1972.[1]

Po propadu socializma in razpadu Jugoslavije, se je založba v 90. letih dvajsetega stoletja preoblikovala v družbo z omejeno odgovornostjo. Kljub temu, da sta se največji konkurentski založbi Jugoton in PGP RTB preimenovali v Croatia Records oz. PGP RTS, je Suzy svoje delo nadaljevala z istim imenom.

Izvajalci[uredi | uredi kodo]

Založba je znana po tem, da je izdajala plošče številnih znanih jugoslovanskih glasbenikov. Nekateri so imeli z založbo tudi sklenjeno pogodbo:

Podobno kot ostale jugoslovanske glasbene založbe, je tudi Suzy izdajala glasbene albume tujih izvajalcev, vključno z AC/DC, Adam and the Ants, Blood, Sweat & Tears, Blue Öyster Cult, The Clash, Leonard Cohen, Phil Collins, Alice Cooper, Elvis Costello, Crosby, Stills, Nash & Young, The Doors, Bob Dylan, Europe, Fleetwood Mac, Aretha Franklin, Iron Butterfly, Michael Jackson, Judas Priest, Cyndi Lauper, Led Zeppelin, MC5, Midnight Oil, Prince, The Rolling Stones, Sade, Santana, Bob Seger, Paul Simon, Bruce Springsteen, Rod Stewart, Johnny Winter, Yes in drugimi. Suzy je tesno sodelovala s številnimi tujimi glasbenimi založbami, kot je na primer CBS Records.[2]

Konkurenti[uredi | uredi kodo]

Največje konkurentske založbe iz bivše Jugoslavije sta bili beograjski PGP RTB in Jugodisk, zagrebška založba Jugoton, sarajevska založba Diskoton in ljubljanska založba ZKP RTV Ljubljana.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Suzy Records«. suzy.hr. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 22. maja 2010. Pridobljeno 27. decembra 2015.
  2. »Suzy«. discogs.com. Pridobljeno 27. decembra 2015.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]