Sultan Džem

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Sultan Džem
kalif islama
sultan Osmanskega cesarstva
princ
sultan Džem v Italiji
sultan Džem v Italiji
Vladanje1481
PredhodnikMehmed II.
NaslednikBajazid II.
Rojstvo22. december 1459
Odrin
Smrt6. marec 1495 (35 let)
Capua
Pokop
Mustafov grob, Mošeaj sultana Murata II., Bursa, Turčija
RodbinaOsmanska dinastija
OčeMehmed II.
MatiMükrime Hatun
Religijaislam

Sultan Džem (turško Sultan Cem; * 22. december (1459 Odrín Osmansko cesarstvo); † 25. februar 1495 (star 36 let) Capua, Neapeljsko kraljestvo) je bil nekaj časa v letu 1481 turški sultan.

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Sultan Džem se je rodil v Odrinu 22. decembra 1459 kot tretji sin sultana Mehmeda II.. Imel je dva starejša polbrata princa Mustafa in princa Bajazida. Ko je princ Mustafa umrl, sta (pol)brata postala tekmeca na življenje in smrt za nasledstvo, kar se je v Osmanskem cesarstvu skoraj redno dogajalo. Njegova mati se je trudila, da bi postal sultan njen sin, kar se mu je tudi za malo časa posrečilo leta 1481. Džem je imel dva sina: Oguza in Murata.

Borba za prestol[uredi | uredi kodo]

Sultan Džem išče zaščito pri kristjanih[uredi | uredi kodo]

Po izročilu Mehmed II. ni bil ravno vesel, da je postal oče treh sinov. V Osmanskem muslimanskem cesarstvu so bile krvave nasledstveno-državljanske vojne namreč na dnevnem redu. Med nje spada tudi nasledstvena vojna za Bajazidom I.. Tudi Džemov oče Mohamed je svojega polbrata Küçük Ahmeda neposredno po smrti svojega očeta Murata II. dal okrutno umoriti. V svojem Ḳānūn-nāme je zapovedal Mohamed II. pozneje, da naj tudi njegov naslednik umori svojega polbrata, češ da bo na ta način obvaroval svetovni red.[1][2]

3. maja 1481. je umrl sultan Mehmed II. – ki je med drugim osvojil tudi Otranto in poklal skoraj polovico prebivalstva - za posledicami gihta ali zastrupitve, star komaj 49 let. To je pomagalo kristjanom, da so zopet osvobodili mesto in okolico za vedno. Prvi je za očetovo smrt zvedel mlajši sin Džem, ki je postal za nekaj časa sultan Anadolije. Ko je za očetovo smrt zvedel starejši sin Bajazid, je s pomočjo janičarjev napovedal kruto vojno, v kateri je premagal brata in ga strmoglavil s prestola. Džem je pobegnil k ivanovcem, ki so ga potem izročili papežu Inocencu. Sultan mu je za njegovo zadržanje plačeval visoko letno odkupnino 40.000 zlatnikov.

Smrt v tujini[uredi | uredi kodo]

Džem je umrl v Capui 25. februarja 1495, ko je napolnil komaj 35 let: verjetno so ga zastrupili po zapovedi brata Bajazida. [3]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Ḳānūn-nāme Mehmeds II., Druga porta: [[|و هر کمسنیه که اولادمدن سلطنت میسر اولا قرنداشلرین نظام عالم ایجون قتل ایتمك مناسبدر|Ve her kimesneye ki evlādımdan salṭanat müyesser ola, ḳarındaşların niẓām-ı ʿālem içün ḳatl ėtmek münāsibdir.|Za ohranitev svetovnega reda je namensko, da tisti moj potomec, ki se po polastil sultanata, da umoriti svojega brata.]] [Josef Matuz: Das Osmanische Reich. Grundlinien seiner Geschichte. Primus Verlag, Darmstadt 2010, str. 57.].
  2. Glede bratomorstva v Osmanskem cesarstvu gl. Mehmet Akman: Osmanlı Devletinde Kardeş Katli. Eren Yayıncılık, Istanbul 1997, ISBN 975-7622-65-6.
  3. F. Chobot. A pápák története. str. 324.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sultan Džem
Rojen: 1459
Vladarski nazivi
Predhodnik: 
Mehmed II.
Sultan Osmanskega cesarstva
1481–1481
Naslednik: 
Bajazid II.
Predhodnik: 
Mehmed II.
Sultan Osmanskega cesarstva
1481
Naslednik: 
Bajazid II.
Nazivi, za katere se izraža zahteva
Predhodnik: 
Konstantin XI.
— TITULAREN NAZIV —
Bizantski cesar
1481–1481
Naslednik: 
Bajazid II.