StarChase

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Starchase)

StarChase je trgovsko ime manj nevarnega sistema označevanja vozil, ki je bil razvit že leta 2006, da bi označil pobeglo vozilo, ter s tem nudilo pomoč policistom pri njegovem iskanju. Sestavni deli so: oznaka, majhen izstrelek s koncem, ki je prekrit z lepilom, ki vsebuje sledilec GPS in oddajnik, ki ga izstreli naprava na stisnejn zrak na prednji rešetki policijskega avtomobila. [1]

Sistem je bil razvit, da bi zmanjšali število prekrškov, ki so povzročeni pri velikih hitrostih pobeglega vozila in imajo za posledico številne prometne nezgode.

Po izstrelitvi sistema v zasledovano vozilo sistem začne oddajati svoj položaj v sprejemni center. Izsleditev vozila, tudi brez podpore iz zraka, zdaj postane stvar strateškega načrtovanja, namesto zgolj zasledovanja in prestrezanja. Sistem StarChase je od sredine leta 2013 uporabljal oddelek za javno varnost v Arizoni, [2] Oddelek za šerifa v Los Angelesu, policijski oddelek v Austinu [3] in številne druge agencije po vsem svetu, kot so provincialna policija Ontario [4]

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. "GPS bullets are latest weapon for American police; It sounds like something out of a James Bond movie - GPS bullets that can track the location of a suspect's car". BBC, 29 October 2013.
  2. "Press Release: DPS becomes the first state-level law enforcement agency in the country to deploy the StarChase Pursuit Management System; The system, which DPS has already used with great success during pursuits, launches a GPS tracking device at fleeing vehicles". Arizona Department of Public Safety, September 30, 2009.
  3. "APD employs GPS dart system to track suspect vehicles". Daily Texan, February 14, 2013.
  4. http://www.citynews.ca/2017/05/19/opp-to-fire-gps-darts-at-fleeing-vehicles-to-avoid-high-speed-chases/

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]