Srnin pinč

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Srnin pinč
pritlikavi pinč
Druga imenapritlikavi pinč
Zwergpinscher
VzdevkiMin Pin, srninca
IzvorNemčija
Klasifikacija / standardi
FCI Skupina 2, Sekcija 1 #185 standard
AKC Družni standard
ANKC Skupina 1 (Toys) standard
CKC Skupina 5 - Toys [? standard]
KC (UK) Toy standard
NZKC Toy standard
UKC Companion Breeds standard
Domači pes (Canis lupus familiaris)

Srnin pinč (nemško: Rehpinscher) oziroma pritlikavi pinč (Zwergpinscher) je pasma psa nemškega izvora, nekateri pa ga kličejo kar "srninca". Je najmanjši v družini pinčev, saj obstajata še največji doberman in srednji pinč. Po podobi je enak srednjemu pinču, samo manjši. Pasma je že zelo stara, saj je od dobermana starešji kar 200 let.

Zunanji izgled[uredi | uredi kodo]

Pritlikavi pinč je visok od 25 do 30 cm in slovi po svoji eleganci ter živahnem pogledu. Dlako ima kratko, gladko in svetlikajočo. Lahko je enobarvna (rjavo rdeča) ali pa večbarvna (črna z rjavimi ožigi). Glava je podolgovata, zobovje močno in belo, oči pa so temne, ovalne in srednje velikosti. Uhlja imata obliko črke V in sta lahko pokončno postavljena ali pa spuščena ob glavi. Hrbet ima čvrst in kratek, noge pa mišičaste in močnih kosti. Šape so okrogle, kremplji temni, blazinice pa trde in močne.

Karakter[uredi | uredi kodo]

Srnin pinč je zelo neustrašen, nastopaški in predvsem glasen. Potrebuje veliko človeške družbe, aktivnosti in igranja. Ko se gre za hrano pa zna biti nadležen. Je dober čuvaj, saj je izredno oster do tujcev, do družinskih članov pa zelo prijazen. Ta majhen pes še posebno rad izziva večje in neprimerljivo močnejše od sebe, kar je za lastnika lahko precej neprijetno.