Srednjeevropski program za izmenjavo študentov in profesorjev

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

CEEPUS (srednjeevropski program za izmenjavo študentov in profesorjev) je regionalni program, ki je pričel delovati marca 1995. Cilj programa je vzpostaviti in spodbujati mobilnosti študentov in profesorjev med sodelujočimi državami ter izkoristiti prijateljske povezave in možnosti za oblikovanje skupnih študijskih programov.

Sodelujoče države[uredi | uredi kodo]

V CEEPUS programu sodelujejo visokošolske institucije iz naslednjih držav: Avstrija, Bolgarija, Češka, Hrvaška, Madžarska, Poljska, Romunija, Slovaška, Slovenija, Srbija, Albanija, Severna Makedonija in Črna gora.

Delovanje[uredi | uredi kodo]

CEEPUS deluje na osnovi mrež. Ustanovijo jih posamezne univerze, fakultete ali njihovi oddelki za določena področja. Tako imenovane mreže morajo sestavljati najmanj tri partnerske univerze/fakultete/oddelki, od katerih sta vsaj dve iz različnih držav. Ena od teh institucij je koordinator mreže. Mreža kot celota kandidira za določeno število mesecev izmenjav, ki jih lahko nameni le za gostovanje tujih študentov in profesorjev v skladu s potrjenim predlogom programa izmenjave. Cilj programa CEEPUS je razvoj izobraževanja, zato je financiranje kongresov, konferenc in raziskovanj izključeno.

Štipendije[uredi | uredi kodo]

Študenti in profesorji lahko kandidirajo za štipendijo le znotraj mreže, v katero je njihova ustanova vključena. Štipendijo CEEPUS dodeljuje država prejemnica in vključuje štipendijo, namestitev in zdravstveno varstvo ter zagotavlja oprostitev šolnine. Potni stroški niso pokriti. Mreža zagotavlja priznavanje študijskega obdobja, ki ga študent prebije na partnerski ustanovi, na domači ustanovi.

Načeloma lahko za štipendijo prosijo tudi študenti z ustanov, ki niso vključene v mrežo, in sicer kot t. i. prosti študenti (»free movers«). Informacije o prostih štipendijah je mogoče dobiti na Nacionalnem uradu CEEPUS tiste države, kamor želijo na izpopolnjevanje.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]