Srebrne nitke

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Srebrne nitke
AvtorPavel Lužan
DržavaSlovenija
Jezikslovenščina
Žanrdrama
Datum izida
1975
Št. strani84
COBISS630046

Srebrne nitke (COBISS) je drama Pavla Lužana, ki jo je napisal leta 1975.

Osebe[uredi | uredi kodo]

  • Tipi 1, 2, 3, 4, 5
  • Snažilka
  • Hišnik
  • Ženska

Vsebina[uredi | uredi kodo]

1. del[uredi | uredi kodo]

Starci v domu za onemogle začenjajo nov dan. Eden igra sam s seboj šah, drugi prebira ženitne oglase v mesec dni starem časopisu, tretji navija budilko … njihov pogovor je absurdna diskomunikacija, pod katero pa še zmeraj tlijo človeške strasti: sadizem, pohlep, pohota, tekmovanje, prestiž, ljubosumnost. Snažilka, ki pride pospravljat, odkrije, da je Tip 2 mrtev. Medtem ko pod vodstvom Ženske formalno molijo ob njem, se Tipa 4 in 5 spopadeta za slike umrlega, Tip 5 si prisvoji tudi njegovo denarnico. Snažilka pripelje Hišnika, ki pa ga ona zanima neprimerno bolj od mrliča. Tipa 2 odnesejo, Snažilka pa napodi vse iz sobe, da bo lahko pometla.

2. del[uredi | uredi kodo]

Snažilko med pospravljanjem zaleze Hišnik, po kratkem osvajanju se zvalita na posteljo; pri tem ju na skrivaj opazuje Tip 5 in z onaniranjem sodeluje pri spolnem aktu do popolne izčrpanosti. Ko Snažilka in Hišnik potešena odideta, Tip 5 z žganjem odkupi od Tipa 4 rožo in napiše Snažilki pismo: da jo je s Hišnikom videl »pri delu«, da jo ima on bolj rad kot Hišnik, da ima precej prihrankov – naj ga vendar usliši, sicer ga bo pobralo. Snažilka pismo odkrije, se zjezi in skuša odkriti, kdo piše take » »svinjarije«. Njen sum pa de na Tipa 4 in 5, z metlo ju skuša nagnati v pisarno . Pride do pretepa, ki je otročji,hkrati pa na življenje in smrt. Med prerivanjem se pokaže gola, ostudno nagubana koža Tipa 4 in Snažilka v grozi in gnusu pobegne.

3. del[uredi | uredi kodo]

Tip 5 je žalosten, tepel je bil Snažilko, ki je vendar njegova ljubezen. Tip 3 ga sočutno tolaži, dokler ne pridrvi za njim Tip 1 in ga sili, naj z njim odigra partijo šaha; ker mu ne da in ne da miru, se ga Tip 3 ubrani s stolom. Pride Snažilka, ki ima tokrat na sumu Tipa 3: zahteva, naj izprazni žepe, prizor se spremeni v igro, polno besa in sladostrastja, iz katere reši Snažilko Tip 5, ki se je bil medtem preoblekel v svojo poročno obleko. Snažilki je stari fant kar všeč, zaplešeta, padeta na posteljo, se objemata in božata. Zaloti ju Tip 4 in ljubosumno izda, da je pismo napisal Tip 5. Snažilka pobesni, a že jo kliče Hišnik in jo odpelje. Tipa 5 pa od vznemirjenja in v srečni misli na Snažilkino božanje zadane kap.

Viri[uredi | uredi kodo]

Knjiga Portal:Literatura