Srbska pravoslavna cerkev

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Zastava
Stolnica svetega Save v Beogradu
Srbski pravoslavni križ

Srbska pravoslavna cerkev je ena od samostojnih (avtokefalnih) pravoslavnih patriarhij. Njen patriarh je od leta 2021 nekdanji zagrebško-ljubljanski metropolit Porfirije[1]

Srbsko pravoslavno cerkev je ustanovil sveti Sava, sin Stefana Nemanje. Sveti Sava je bil menih na Sveti gori Atosu (Grčija). Leta 1204 se je vrnil v Srbijo in ustanovil samostojno srbsko Cerkev. Potem, ko je dosegel avtokefalnost srbske Cerkve, je bil leta 1219 posvečen za prvega srbskega nadškofa.

Leta 1346 je cesar Dušan Veliki razglasil srbsko patriarhijo, ki je trajala do leta 1458, ko so jo ukinili Turki. Leta 1557 je bila obnovljena srbska patriarhija s sedežem v Peći, leta 1776 pa jo je Carigrad spet ukinil. Pozneje je bila srbska patriarhija spet ustanovljena šele leta 1920, po ustanovitvi Jugoslavije. Sedež patriarhije je od takrat naprej v Beogradu. Leta 1969 se je od srbske patriarhije odcepila Makedonska pravoslavna cerkev, ki pa je ne priznavajo vse pravoslavne Cerkve.

Za Srbsko pravoslavno cerkev je značilno, da v verskih zadevah še vedno uporablja julijanski koledar, zato so srbski prazniki praviloma 13 dni pozneje kot ustrezni prazniki v Rimskokatoliški cerkvi in v nekaterih drugih pravoslavnih Cerkvah (npr. v Grški pravoslavni Cerkvi, ki je tudi prešla na novejši Milankovićev koledar, ki je podoben običajnemu gregorijanskemu koledarju). Srbski verniki torej božič praznujejo 7. januarja (in ne 25. decembra). V sodobnem času ljudje v Srbiji prazujejo »civilno« novo leto 1. januarja, vendar pa ima za tamkajšnje prebivalce 14. januar še vedno velik pomen, saj se je v preteklosti takrat praznovalo pravoslavno novo leto (oziroma se še vedno praznuje praznik Jezusovega obrezovanja).

Značilni prazniki Srbske pravoslavne cerkve so slave (podobno kot godovi), to so prazniki svetnikov Cerkve, ki jih Srbi častijo v svojih hišah ob posebnih obredih. V pravoslavni cerkvi verniki običajno ne sedijo, marveč stojijo.

Srbska pravoslavna cerkev v Sloveniji spada v Zagrebško-Ljubljansko metropolijo. V Ljubljani stoji pravoslavna cerkev sv. Cirila in Metoda.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Po ustoličenju patriarha kosovski Albanci s kamenjem obmetavali konvoj avtobusov z verniki«. Dnevnik. 3. oktober 2010. Pridobljeno 4. avgusta 2011.[mrtva povezava]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]