Spuži Kvadratnik

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Balon Spužija Kvadratnika

Spuži Kvadratnik (originalno SpongeBob SquarePants) je ameriška risana serija, ki so jo pričeli predvajati leta 1999. Od takrat je nastalo 6 sezon s 109 epizodami in en celovečerni animirani film (The SpongeBob SquarePants Movie). Naslovni lik je morska spužva kvadratne oblike, ostali liki pa so druge morske živali (morska zvezda, hobotnica ...)

Risanka je sinhronizirana v slovenščino, v Sloveniji jo predvaja postaja TV3 in POP OTO.

Liki[uredi | uredi kodo]

  • SpongeBob SquarePants (Spuži Kvadratnik) - je morska spužva in osrednji lik v risanki. Živi v Bikinski Bistrici (Bikini bottom) na dnu morja in ima hišnega ljubljenčka (polža) Garija. Živi v ananasu in dela v restavraciji hitre hrane z imenom Rakarjev raj, ki je znan po svojih Rakarjevih kruhkih (Krapen burgerjih). Še vedno nima izpita za ladjo, saj je že 38-krat padel na praktičnem testu.
  • Patrick (Patrik) - je morska zvezda, Spužijev sosed in najboljši prijatelj, ni preveč pameten je pa zelo smešen in neroden. Živi pod skalo. S Spužijem vedno nagajata svojegu sosedu Marku. Rad lovi meduze s Spužijem.
  • Squidward (Marko) - tečna hobotnica. Spužijev drugi sosed, ki meni, da sta Spongebob in Patrick nezrela otroka. Obožuje umetnost, igranje klarineta in ples. Prav tako dela v restavraciji s hitro prehrano, kjer dela za blagajno.
  • Sandy (Sanči)- je veverica iz Teksasa. Je Spongebobova najboljša prijateljica. Obvlada karate in rada zoba lešnike. Je zelo pametna in svoje sposobnostih kaže na nenavadnih izumih, katere ji Spuži večinoma uniči ali pa uporablja v drugačne namene.
  • Mrs. Puff (Ga. Paff) - je riba napihljivka. Spongebobova učiteljica vožnje (Spongebob še ni opravil vozniškega izpita - opravljal ga je že 38-krat). Zelo nerada poučuje Spužija, saj se prav vedno pri praktičnem delu izpita zaleti in zaradi njega mora v bolnico (napihne se), včasih pa tudi v zapor.
  • Mr. Crabs (G. Rakar) - je šef restavravije s hitro hrano, kjer delata Spuži ter Marko. Obožuje denar, še celo kopa se v denarju. Včasih se zdi, da ima denar raje kot svojo hčer.
  • Pearl - je kit, hčerka g. Rakarja, ki ji gre na živce njen oče, ker mu denar več pomeni kot ona. S tem je pokvaril že 16 rojstnih dnevov.
  • Plankton - je zlobnež, ki skušpa ukrasti recept Rakarjevih kruhkov, vendar mu to vedno spodleti, saj g. Rakar in Spuži dobro varujeta recept. Želi zavladati svetu. Ima tudi restavracijo nasproti Rakarjevega raja, ki je venomer prazna. Poročen pa je z računalnikom, ki mu svetuje pri kovanju zlobnih načrtov.