Sporazum Tito-Šubašić

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Sporazum Tito–Šubašić
Datum podpisa16. junij 1944
1. november 1944
LokacijaVis
Beograd
Podpisniki Josip Broz Tito (Jugoslovanski partizani)
Kraljevina Jugoslavija Ivan Šubašić (Jugoslovanska vlada v izgnanstvu)

Sporazum Tito-Šubašić je bila pogodba med Jugoslovanskimi partizani, odporniškim gibanjem v okupirani Jugoslaviji pod vodstvom Komunistične partije, in Jugoslovansko vlado v izgnanstvu, ki so jo sestavljali politiki predvojne Kraljevine Jugoslavije. Josip Broz - Tito, vodja partizanov in predsednik NKOJ in Ivan Šubašić, predsednik jugoslovanske emigrantske vlade, sta jo prvič podpisala na Visu 16. junija 1944 in drugič 1. novembra istega leta v Beogradu. Takrat je bila ustanovljena tudi skupna vlada s Titom kot predsednikom in Šubašićem kot zunanjim ministrom. Sporazum so zagovarjale tudi zavezniške sile.

Sporazum je določil, da bo Jugoslavija imela ime Demokratična federativna Jugoslavija in začasno vlado, dokler ne bi o obliki oblasti (monarhija ali republika) po vojni odločile demokratične volitve. Vlada v izgnanstvu se je odrekla svoji do tedaj uradno priznani vojski, četniškemu gibanju pod Dražo Mihajlovićem, saj so četniki že kmalu po začetku vojne začeli kolaborirati z okupatorji, in partizansko gibanje priznala kot svojo edino legitimno vojsko.

Po koncu vojne je komunistična partija prevzela oblast in sporazum Tito-Šubašić je izgubil pomen. Oktobra 1945 je jugoslovanska vlada v izgnanstvu odstopila. 11. novembra 1945 je Komunistična partija na volitvah prejela okoli 90 % glasov. 29. novembra 1945 je bila razglašena Federativna ljudska republika Jugoslavija.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]