Spomenik neodvisnosti, Kolombo

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Spomenik neodvisnosti, Kolombo
Independence Memorial Hall
Dvorana za komemoracije
Zemljevid
Druga imenaIndependence Commemoration Hall
Splošni podatki
LokacijaCimetovi vrtovi, Kolombo
Koordinati6°54′N 79°52′E / 6.9°S 79.87°V / 6.9; 79.87
Začetek gradnje4. februar 1949[1]
Dokončano1953
LastnikMinistrstvo za kulturo
Tehnični podatki
Površina nadstropja1000 m²
Projektiranje in gradnja
ArhitektTom Neville Wynne-Jones
Drugi projektantiShirley D’Alwis

Spomenik neodvisnosti s spominsko dvorano (angleško Independence Memorial Hall, tudi Independence Commemoration Hall) je narodni spomenik na Šrilanki, zgrajen v spomin na neodvisnost od britanske vladavine in ponovno vzpostavitvijo suverenosti[2] na Cejlonskih volitvah 4. februarja 1948. Stoji na Trgu neodvisnosti (nekdanji trg Torrington) v Cimetovih vrtovih v Kolombu. V njem je tudi spominski muzej.

Spomenik je bil zgrajen na mestu, kjer je potekala slovesnost, ki je zaznamovala začetek samouprave, z otvoritvijo prvega parlamenta s strani princa Henrika, vojvode Gloucestrskega in je potekala na posebnem podiju.

Na čelu je kip prvega premierja države Dona Stephena Senanayake, Očeta naroda. Večina vsakoletnih praznovanj narodnih praznikov poteka tukaj. Poleg tega, da je spomenik, je dvorana služila kot slovesna dvorana za senat in predstavniški dom Cejlona, dokler se parlament ni preselil v nov parlamentarni kompleks. Trenutno ga uporabljajo za razne verske dogodke in praznovanja ob državnih praznikih.

Zasnova[uredi | uredi kodo]

Formalna slovesnost, ki je zaznamovala začetek samoupravljanja z odprtjem prvega parlamenta na posebnem odru na sedanjem trgu Independence Square, Kolombo.

Stavbo je zasnovala skupina osmih pomembnih arhitektov, ki jih je vodil Tom Neville Wynne-Jones[3][4], poleg njega še F.H. Billimoria, Shirley de Alwis, Oliver Weerasinghe, Homi Billimoria, Justin Samarasekera in M. B. Morina. Zasnova stavbe temelji na Magul Maduwa (dvorana praznovanj), kraljevi sprejemni dvorani Kandijskega kraljestva, zadnjega avtohtonega kraljestva otoka, kjer je bila 5. marca 1815 podpisana Kandijska konvencija med Britanci in kandijskimi poglavarji (Radalas), ki je končala kraljestvo.

V popularni kulturi[uredi | uredi kodo]

Spominska dvorana je bila predstavljena kot postanek v četrti sezoni resničnostnega tekmovanja The Amazing Race Asia in 1. sezoni The Amazing Race Australia.

Dogodki[uredi | uredi kodo]

  • praznovanja ob prazniku neodvisnosti
  • slovesen obred predsednika Maithripale Sirisene
  • pogreb predsednika Ranasinghe Premadase, tretjega predsednika Šrilanke
  • pogreb Gaminija Dissanayakeja, pomembnega šrilanškega politika
  • pogreb Lakshmana Kadirgamarja; tamilski odvetnik in državnik, bil je minister za zunanje zadeve Šrilanke od leta 1994 do leta 2001 in ponovno od aprila 2004 do njegovega atentata avgusta 2005
  • pogreb W.D. Amaradewa; uveljavljen šrilanški vokalist, violinist in skladatelj.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Independence Square«. Ministry of Cultural Affairs. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 26. decembra 2017. Pridobljeno 7. julija 2015.
  2. Welikala, Asanga (2012). The Sri Lankan Republic at 40: Reflections on Constitutional History, Theory and Practice. Colombo: Centre for Policy Alternatives. str. 152. ISBN 978-955-1655-93-8.
  3. Pieris, Anoma (2013). Architecture and Nationalism in Sri Lanka: The Trouser Under the Cloth. New York: Routledge. str. 112. ISBN 978-0-415-63002-3.
  4. Daswatte, Channa (2006). Sri Lanka Style: Tropical Design and Architecture. Hong Kong: Periplus Editions Ltd. str. 172. ISBN 978-0-7946-0060-0.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]