Spomenik Rudolfu Maistru, Ljubljana

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Spomenik Rudolfu Maistru
Spomenik Rudolfu Maistru, Ljubljana se nahaja v Ljubljana-center
Spomenik Rudolfu Maistru, Ljubljana
lega na zemljevidu centra Ljubljane
LokacijaMaistrov park, Ljubljana
OblikovalecJakov Brdar
Materialbron
Datum odprtja1999
Posvečeno Rudolf Maister

Spomenik Rudolfu Maistru je dobrih 3,5 m visok spomenik, figura konjenika v gibanju, ki upodablja slovenskega generala in pesnika Rudolfa Maistra in stoji v Maistrovem parku ob Trgu Osvobodilne fronte na severnem robu mestnega jedra Ljubljane, nasproti glavne železniške postaje. Kip je postavljen na poševen betonski podstavek, obrnjen je proti severovzhodu.

Spomenik obeležuje Maistrove zasluge v boju za severno mejo in povezovalno vlogo v zgodovini skupnosti Slovencev, nastal pa je na pobudo Društva generala Maistra. Na eni strani podstavka je napis

RUDOLF MAISTER 1874-1934 GENERAL IN PESNIK

na drugi pa

UBRANIL JE SLOVENSKO SEVERNO MEJO

Kip je delo kiparja Jakova Brdarja, odkrit je bil na slovesnosti na predvečer dneva državnosti 24. junija 1999, v času županovanja Vike Potočnik.[1][2] Postavitev je stala 24 milijonov tolarjev. V park pred glavno železniško postajo ga je občina postavila, da bi ta postal zbirališče ob državnih dogodkih in zaživel kot nova vrata v mesto.[1][3] Ta odločitev in podoba podstavka sta bila deležna nekaj kritik[4] in tudi zamisel o simbolnih novih vratih v središče Ljubljane ni zares zaživela.

Maistru je kot enemu najbolj znanih slovenskih vojskovodij sicer po državi posvečenih več deset spomenikov in poimenovanj ulic ter trgov;[5] Tudi v Ljubljani stojita dva konjeniška spomenika Maistru, poleg tega ob Trgu OF še kip avtorja Boštjana Putriha, postavljen nekaj let prej pred poslopjem Ministrstva za obrambo.[2] Brdar je ustvaril še več skulptur, postavljenih na javnih mestih po Ljubljani, kip Rudolfa Maistra pa je bržkone njegovo najvidnejše delo.[6]

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 »V Ljubljani odkrili spomenik generalu Maistru«. Slovenska tiskovna agencija. 24. junij 1999. Pridobljeno 3. oktobra 2018.
  2. 2,0 2,1 Beja, Boris (7. oktober 2011). »Dva konjeniška spomenika«. SiOL.net. Pridobljeno 3. oktobra 2018.
  3. »Spomenik generalu Rudolfu Maistru«. 24ur.com. 24. junij 1999. Pridobljeno 3. oktobra 2018.
  4. Lesničar Pučko, Tanja (9. september 2013). »Spomenik vsem žrtvam vojn: Prihaja neučakana lopata, čeprav Južni trg še ne obstaja«. Dnevnik. Pridobljeno 3. oktobra 2018.
  5. »140 let rojstva Rudolfa Maistra, moža velike širine in poguma«. MMC RTV-SLO. 29. marec 2014. Pridobljeno 3. oktobra 2018.
  6. Osmanagić, Danijel (8. oktober 2016). »Kulturne sledi manjšin v Ljubljani: Jakov Brdar«. Zgodovina na dlani. Pridobljeno 3. oktobra 2018.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]