Spletna umetnost

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Spletna umetnost (pogosto imenovana net.art) je zvrst umetnosti, ki je nastala v sredini 90-tih let 20. stoletja, ko je Internet iz akademskega omrežja postal splošno uporabljan medij.

Za spletno umetnost je značilno, da umetniki kot medij izražanja uporabljajo spletne tehnologije, najpogosteje spletne strani, pogosto je tema spletnih umetnin Internet in uporabnikov odnos do njega. Tako je splet hkrati atelje, medij, tema in razstavni prostor spletnega umetnika.

Za spletne umetnike je bilo značilno, da so polno izkoristili potenciale svetovnega spleta: delovali so globalno, se povezovali v mreže in skupine z umetniki drugih narodnosti, nastopali na festivalih in razstavah sodobne in elektronske umetnosti po celem svetu.

Spletna umetnost na Slovenskem[uredi | uredi kodo]

Na slovenskem so delovali predvsem naslednji avtorji: Vuk Čosić, Teo Spiller, Igor Štromajer in Jaka Železnikar ter Borut Savski s projekti s področja spletnega radia.

Teoretsko se je s spletno umetnostjo največ ukvarjal Dr. Janez Strehovec. S kiberkulturo in spletno umetnostjo se je ukvarjal portal Kimoto Timora, kasneje pa tudi KiberPipa. V zgodnjih 90-letih prejšnjega tisočletja se je med spletnimi ustarjalci pojavljal na področju hiperrealizma tudi Leonard Rubins, ki ustvarja računalniško generirane slike še danes (2014)

Pomen za slovensko kulturo[uredi | uredi kodo]

Lahko rečemo, da je bila spletna umetnost na Slovenskem ena najbolj reprezentativnih umetnostnih zvrsti, saj v svetovnem merilu skoraj ni bilo pomembnega festivala ali razstave na temo spletne umetnosti, kjer ne bi sodeloval vsaj eden od slovenskih spletnih umetnikov.

Pomembne razstave[uredi | uredi kodo]

Da je umetnostni sistem pri nas spletno umetnost sprejel kot enakovredno umetnostno zvrst dokazuje predstavitev spletnih umetnikov na preglednih razstavah Slovenske umetnosti v Moderni galeriji:

  • Oko in njegova resnica, Spektakel in resničnost v slovenski umetnosti 1984-2001. - Ljubljana, Moderna galerija, april 2001.
  •  »95-05«, teritoriji, identitete, mreže; sodobna umetnost v Sloveniji - Ljubljana, Moderna galerija, julij 2005.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Strani slovenskih spletnih umetnikov

Ostalo

Reference[uredi | uredi kodo]