Sonic the Hedgehog (videoigra, 1991)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Sonic the Hedgehog
Evropska naslovnica igre
RazvijalciSonic Team
ZaložnikiSega Uredi v Wikpodatkih
ProducentiŠinobu Tojoda
OblikovalciDžina Išivatari
Rieko Kodama Uredi v Wikpodatkih
ProgramerjiJudži Naka
AnimatorNaoto Ohšima
Džina Išivatari
Rieko Kodama
SkladateljMasato Nakamura
SerijaJežek Sonic
Sonic the Hedgehog Uredi v Wikpodatkih
OkoljeAmazon Fire TV
Apple TV
BlackBerry
Dreamcast
Game Boy Advance
Java Platform, Micro Edition
Nintendo GameCube
PlayStation 2
Sega Mega Drive
Sega Saturn
Xbox One
Android
iOS
Linux
macOS
Microsoft Windows
Microsoft Xbox 360
Microsoft Xbox
Nintendo 3DS
Nintendo DS
Nintendo Switch
Nintendo Wii
PlayStation 3
PlayStation 4
PlayStation Portable
prenosni telefon
arkadna videoigra Uredi v Wikpodatkih
Datum izida23. junij 1991[1]
(Evropa)
Zvrstploščadna igra uredi v wikpodatkih
Igralski načinienoigralska videoigra uredi v wikpodatkih

Sonic the Hedgehog (Angleško dobesedno Ježek Sonic) je prva računalniška igra istoimenske franšize japonskega podjetja Sega. Izšla je leta 1991 za konzolo Sega Mega Drive. Skozi leta je igra doživela več ponovnih izdaj za različne konzole, večkrat pa se je pojavila v uradnih kompilacijah, nazadnje leta 2022 v kompilacijski igri Sonic Origins.[2]

Po uspehu igre sta leta 1992 in 1993 izšli nadaljevanji Sonic the Hedgehog 2 in Sonic CD. Igri sta se razvijali istočasno in ločeno; Sonic the Hedgehog 2 v ZDA, Sonic CD pa na Japonskem.

Zgodba[uredi | uredi kodo]

Dr. Robotnik se odpravi na Južni otok z namenom, da zbere šest Kaosovih smaragdov, kristalov velike moči, s katerimi bi tiransko zavladal svetu.[3] Kamorkoli pride lovi živali vseh vrst, katere uporablja kot gonilno silo za svoje robote, badnike. Za Robotnikov načrt izve najstniški ježek modre barve Sonic, ki se takoj odpravi na omenjeni kraj z namenom, da noremu doktorju prekriža načrte.[4]

Liki[uredi | uredi kodo]

Potek igre[uredi | uredi kodo]

Sonic Robotniku sledi skozi 6 con, ki so razdeljene v posamezna dejanja (največ 3, najmanj 2). V sedmi coni, Scrap Brain, se Sonic in Robotnik še zadnjič spopadeta. Poraženi Robotnik v svojem letečem vozilu zapusti otok.

V vsaki coni igralec spotoma pobira obroče moči. Če igralcu uspe do konca cone zbrati in obdržati vsaj 50 obročev dobi možnost igranja v posebni coni.[5] V posebni coni mora igralec Sonica s previdnim kotaljenjem pripeljati do Kaosovega smaragda. Če igralcu uspe zbrati vseh šest smaragdov se po zaključni špici prikaže Robotnik, ki jezno skače po napisu End (Konec). V nasprotnem primeru si bo Robotnik nasmejano podajal Kaosove smaragde iz ene v drugo roko, napis pod njim pa se bo glasil Try Again (Poskusi ponovno).

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. https://retrocdn.net/images/b/bb/MeanMachines_UK_10.pdf
  2. »Sonic Origins«. IGN (v angleščini). Pridobljeno 18. januarja 2023.
  3. Thomas, Lucas M. (27. januar 2007). »Sonic the Hedgehog VC Review«. IGN (v angleščini). Pridobljeno 18. januarja 2023.
  4. Thomas, Lucas M. (27. januar 2007). »Sonic the Hedgehog VC Review«. IGN (v angleščini). Pridobljeno 18. januarja 2023.
  5. https://retrocdn.net/images/b/bb/MeanMachines_UK_10.pdf