Sonic & Knuckles

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Sonic & Knuckles
Evropska naslovnica igre; logotip igre ponazarja „lock-on“ način združitve z igro Sonic the Hedgehog 3
RazvijalciSonic Team
ZaložnikiSega Uredi v Wikpodatkih
RežiserHirokazu Jašuhara Uredi v Wikpodatkih
OblikovalciTakaši Izuka Uredi v Wikpodatkih
SerijaSonic the Hedgehog Uredi v Wikpodatkih
OkoljeNintendo GameCube
PlayStation 2
Sega Mega Drive
Sega Saturn
Linux
macOS
Microsoft Windows
Microsoft Xbox 360
Microsoft Xbox
Nintendo Wii
PlayStation 3 Uredi v Wikpodatkih
Datum izida18. oktober 1994[1]
(Evropa)
Zvrstploščadna igra uredi v wikpodatkih
Igralski načinienoigralska videoigra uredi v wikpodatkih

Sonic & Knuckles je ploščadna videoigra franšize Ježek Sonic japonskega podjetja Sega. Izšla je leta 1994 za konzolo Sega Mega Drive. Večkrat je doživela ponovno izdajo, nazadnje leta 2022 v igri Sonic Origins.[2]

Igra je zadnja v t. i. klasični kvintologiji (Sonic the Hedgehog 1, 2, CD, 3 ter Sonic & Knuckles), čeprav se klasični kanon z njo še ne konča.

Na kartušo igre je mogoče pritrditi kartušo igre Sonic the Hedgehog 3, ter tako igrati obe kot eno samo igro Sonic 3 & Knuckles.[3]

Zgodba[uredi | uredi kodo]

Po tem, ko dr. Robotniku v igri Sonic the Hedgehog 3 preprečita , da bi svojo vesoljsko bazo, Jajce smrti, ponovno spravil v vesolje, se Sonic in Tails odpravita naprej po otoku. Tako kot prej se soočata s pastmi Robotnika in Knucklesa. V coni skrite palače, kjer se nahaja glavni smaragd se Sonic in Knuckles končno zares spoprimeta. Sonicu kljub Knucklesovi veliki fizični moči uspe kljunatega ježka spraviti na tla. V tistem trenutku se nad glavnim smaragdom pojavi Robotnik v svojem letečem vozilu, ki ukrade glavni smaragd. Knuckles se v zmedi požene za njim, a zaman. Po tem, ko si razjasni, da je Robotnik prišel ukrast smaragd ter da sta Tails in Sonic v bistvu dobra jima sklene pomagati.

Robotniku uspe popraviti svojo vesoljsko bazo. Vkrca se in jo počasi dviga proti vesolju. Sonic in Tails v zadnjem hipu skočita ter pristaneta na vesoljski bazi. Če igralec do takrat zbere vseh 7 Kaosovih smaragdov po zadnji coni sledi bitka med Hiper Sonicom in Robotnikom v velikem robotskem plovilu.

Sonic premaga Robotnikovo plovilo in potisne glavni smaragd k sebi. Ko se približuje Zemlji se pod njim v letalu Tornadu pojavi Tails, ki smaragd priključi na verigo, Sonic pa izgubi Hiper formo in stopi na krilo letala. Dvojica smaragd vrne na svoje mesto, kar povzroči, da se Angelski otok dvigne v zrak.

Liki[uredi | uredi kodo]

Potek igre[uredi | uredi kodo]

Za razliko od njenega predhodnika igra nima možnosti shranjevanja.

Igro sestavlja osem con, ki vsebujejo eno ali dve dejanji.

Z dotikom velikih obročev, ki so skriti na različnih delih con je mogoče igrati posebno stopnjo. Igralec je postavljen na tridimenzionalno polje obdano z modrimi in rdečimi žogami. Cilj stopnje je z dotikom spremeniti modre žoge v rdeče brez, da bi se dotaknil rdečih žog. Nagrada za dosežen cilj je en Kaosov smaragd.[4][5]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. http://vc.sega.jp/vc_sandk/
  2. Donohoo, Timothy (29. maj 2022). »Sonic Origins Confirms a Long-Debated Timeline Theory«. CBR (v angleščini). Pridobljeno 7. februarja 2023.
  3. »Sonic & Knuckles Review - Wii Review at IGN«. web.archive.org. 26. februar 2010. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 26. februarja 2010. Pridobljeno 7. februarja 2023.
  4. https://web.archive.org/web/20100226171104/http://wii.ign.com/articles/107/1070917p1.html
  5. »ソニック&ナックルズ | セガ Wii(R) バーチャルコンソール公式サイト«. vc.sega.jp. Pridobljeno 7. februarja 2023.