Somrak (film, 2008)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Somrak
Režiser: Catherine Hardwicke
Producent: Mark Morgan
Greg Mooradian
Wyck Godfrey
Scenarist: Somrak:
Stephenie Meyer
scenarij:
Melissa Rosenberg
Igralci: Kristen Stewart
Robert Pattinson
Avtor glasbe: Carter Burwell
Direktor fotografije: Elliot Davis
Montaža: Nancy Richardson
Distribucija: Summit Entertainment
Datum izida: 21. november 2008
Dolžina: 121 min.[1]
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Proračun: US$37 million[2]
Dohodek: US$383,489,834[3]
Naslednji: Mlada luna

Somrak je film, ki je bil posnet po istoimenskem romanu pisateljice Stephenie Meyer. Film govori o Isabelli Swan (ki jo igra Kristen Stewart) in fantu Edwardu Cullenu (Robert Pattinson).

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Zgodba se zaplete, ko se 17-letna Bella Swan preseli k očetu v mračno mesto Forks in začne hoditi v novo šolo. Tam spozna svojega sošolca, skrivnostnega, privlačnega Edwarda Cullena, njeno življenje pa se obrne na glavo. Edward je omamno zapeljiv, hkrati pa pretresljivo zastrašujoč. Ima tudi nekaj bolj nenavadnih lastnosti: njegova koža je bleda in ledeno hladna, njegove oči spreminjajo barvo, nikdar ne je in ne pije, nikdar ne stopi na sonce... in od leta 1918 se sploh ni postaral! Edward in njegova družina so namreč vampirji. Ne traja dolgo, da se dekle vanj zaljubi, kljub njegovemu nenavadnemu obnašanju. Končno ji je Edward prisiljen priznati, da so on in njegova družina nesmrtni pivci krvi. Bellin novi fant pa ima tudi nenavadno sposobnost, ki prav pri Belli ne deluje - lahko bere misli. Cullenovi živijo nekakšno vegetarijansko verzijo vampirskega življenja (pijejo le živalsko kri), a Edward se kljub temu boji, da mu bo njegova vampirska narava ušla izpod nadzora in bo ljubezen svojega življenja ubil. Ko pa nomadski vampir James in njegovo dekle Victoria začneta loviti Bello, morajo Cullenovi hitro in ostro reagirati, da bi zaščitili novo članico svoje družine. Na koncu Jamesa ubijejo, Victoria pa je odločena maščevati svojega partnerja.

Igralska zasedba[uredi | uredi kodo]

Vloge[uredi | uredi kodo]

Glavne vloge so dobili:

Literatura[uredi | uredi kodo]

  1. ^ bbfc (2008-11-21). "TWILIGHT rated 12A by the BBFC". bbfc. Pridobljeno dne 2008-11-21. 
  2. ^ Napaka pri navajanju: Neveljavna oznaka <ref>; sklici poimenovani sperling ne vsebujejo besedila (glej stran pomoči).
  3. ^ Napaka pri navajanju: Neveljavna oznaka <ref>; sklici poimenovani boxoffice ne vsebujejo besedila (glej stran pomoči).

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]