Sobekhotep V.

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Merhotepre Sobekhotep, znan tudi kot Sobekhotep V., v starejših študijah Sobekhotep VI., je bi faraon Trinajste egipčanske dinastije, ki je vladala v drugem vmesnem obdobju Egipta. Egiptolog Kim Ryholt trdi, da je bil trideseti vladar te dinastije, medtem ko ga Darrell Baker postavlja na devetindvajseto mesto.[1][2] V starejših študijah ga Jürgen von Beckerath in Detlef Franke enačita z Merhotepre Inijem, s čimer postane Sobekhotep VI. in osemnidvajseti faraon dinastije.[3][4][5]

Prepoznavanje[uredi | uredi kodo]

Identiteta Merhotepre Sobekhotepa je sporna, ker njegovega imena ni na Torinskem seznamu kraljev, sestavljenem v ramzeškem obdobju. Po Kimu Ryholtu na seznamu manjka zato, ker je bil zapisan v vrstici pod Sobekhotepom IV., ki je zaradi poškodovanega papirusa izgubljena.[6] Njegov obstoj je kljub temu nesporen, ker je na sedečem kipu v Kairskem muzeju njegova kartuša. Franke in von Beckerath ga zaradi enakega priimka istovetita z Merhotepre Inijem (Ini I.). Ryholt je leta 1997 dokazal, da je bil zapisan v manjkajočem delu Torinskega seznama in poudaril, da je bilo v tistem obdobju veliko vladarjev s priimkom Sobekhotep. Po njegovem mnenju je vladal tri leta.[7]

Kronološki položaj[uredi | uredi kodo]

Merhotepre Sobekhotepov kronološki položaj za Sobekhotepom IV. trdno dokazujejo rodoslovni pečati, na katerih faraoni omenjajo svoje starše.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. K.S.B. Ryholt. The political situation in Egypt during the second intermediate period, c. 1800–1550 B.C. Museum Tusculanum Press, 1997. str. 37, 233.
  2. Darrell D. Baker (2008). The Encyclopedia of the Pharaohs: Volume I - Predynastic to the Twentieth Dynasty 3300–1069 BC. Stacey International. ISBN 978-1-905299-37-9.
  3. Jürgen von Beckerath. Untersuchungen zur politischen Geschichte der Zweiten Zwischenzeit in Ägypten. Glückstadt, 1964.
  4. Jürgen von Beckerath. Chronologie des pharaonischen Ägyptens. Münchner Ägyptologische Studien 46, Mainz am Rhein, 1997.
  5. Thomas Schneider. Ancient Egyptian Chronology. Uredniki Erik Hornung, Rolf Krauss, And David A. Warburton. str.176.
  6. Kim S.B. Ryholt. The Political Situation in Egypt during the Second Intermediate Period, c.1800–1550 BC. Carsten Niebuhr Institute Publications, vol. 20. Copenhagen: Museum Tusculanum Press, 1997. str. 22-23.
  7. Ryholt, str. 197.
Sobekhotep V.
Vladarski nazivi
Predhodnik: 
Sobekhotep IV.
Faraon Egipta
18. stoletje pr. n. št.
Naslednik: 
Sobekhotep VI.