Smrtno varen

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Smrtno varen
RežijaQuentin Tarantino
Produkcija
ScenarijQuentin Tarantino
Vloge
FotografijaQuentin Tarantino
MontažaSally Menke
Studio
DistribucijaDimension Films
Datum izida
6. april 2007
Dolžina
113 minut[1]
DržavaZDA
Jezikangleščina
Proračun30 milijonov USD[2]
Dohodek bruto30,7 milijona USD[3]

Smrtno varen (angleško Death Proof) je ameriška eksploatacijska grozljivka iz leta 2007, ki jo je režiral, zanjo napisal scenarij in jo tudi posnel Quentin Tarantino. V glavni vlogi nastopa Kurt Russell kot kaskader, ki mori mlade ženske v uprizorjenih prometnih nesrečah v svojem »smrtno varnem« kaskaderskem avtomobilu. V glavnih vlogah nastopajo še Rosario Dawson, Vanessa Ferlito, Jordan Ladd, Rose McGowan, Sydney Tamiia Poitier, Tracie Thoms in Mary Elizabeth Winstead ter kaskaderka Zoë Bell, ki igra samo sebe. Film je poklon slasher, eksploatacijskim in filmom o športnih avtomobilih iz 1970-tih.

Film je bil premierno predvajan 6. aprila 2007 v ameriških kinematografih skupaj s filmom Planet terorja Roberta Rodrigueza pod skupnim naslovom Grindhouse, z namenom poustvarjanja izkušnje gledanja dvojnih filmov v kinematografih grindhouse. V kinematografih izven ZDA in na DVD-ju je bil izdan ločeno, v ZDA 18. septembra istega leta. Prikazan je bil na Filmskem festivalu v Cannesu v tekmovalnem programu za zlato palmo.

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Death Proof (15)«. British Board of Film Classification. 21. september 2007. Pridobljeno 23. junija 2019.
  2. Hiscock, John (27. april 2007). »Quentin Tarantino: I'm proud of my flop«. The Daily Telegraph. London. Pridobljeno 27. aprila 2007.
  3. »Overseas Total Yearly Box Office – 2007«. Box Office Mojo. Pridobljeno 13. avgusta 2015.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]