Slovenska čitalnica v Regensburgu

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Slovenska čitalnica v Regensburgu (Slowenischer Lesesaal) je skupen projekt Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Univerze v Regensburgu in Inštituta za Jugovzhodno Evropo v Regensburgu. Čitalnica se nahaja v prostorih Znanstvenega centra za Vzhodno in Jugovzhodno Evropo in deluje v okviru Univerze Regensburg oziroma tamkajšnje univerzitetne knjižnice. Namen čitalnice je posredovati znanost in kulturo med Slovenijo in Nemčijo.

Ustanovitev Slovenske čitalnice v Regensburgu temelji na dolgoletnem sodelovanju med Republiko Slovenijo in Nemčijo v sklopu delovanja Nemške knjižnice v Ljubljani, ki je skupaj z Narodno in univerzitetno knjižnico tudi partner Slovenske čitalnice. Poleg tega predstavlja Ljubljanska univerza najstarejše partnerstvo regensburške univerze.

Slovenska čitalnica nudi kot edina znanstveno-kulturna ustanova takšne vrste v Nemčiji forum vsem, ki jih zanima slovenska zgodovina, literatura in jezik. Razume se tudi kot posredovalec slovenske kulture v Nemčiji in kot most med prebivalci obeh držav.

Čitalnica ima tri nosilne stebre. Najprej je tu bogato založena javna knjižnica (katalog Slovenica[1]), prav tako čitalnica redno organizira kulturne in znanstvene prireditve in nenazadnje je na voljo tudi kot virtualni informacijski portal.[2] Vse knjižnično gradivo, ki je na voljo v Regensburgu, je zavedeno v katalogu Slovenica.

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]