Skupnost LGBT

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Skupnost LGBT (tudi GLBT), včasih pomotoma imenovana tudi gejevska skupnost, je ohlapno opredeljena kot skupina lezbijk, gejev, biseksualnih in transspolnih ljudi (LGBT) in pa oseb, organizacije in subkultur, ki podpirajo njihove pravice in ki jih združujejo skupna kultura in družbena gibanja. Te skupnosti na splošno slavijo ponos, različnost, individualnost in spolnost. Aktivisti in sociologi LGBT vidijo vzpon skupnosti LGBT kot poravnava za heteroseksizem, homofobijo, bifobijo, transfobijo, seksualizem in konformistične pritiske, ki obstajajo v širši družbi. Izraz gejevski ponos se uporablja za izražanje identitete in kolektivne moči skupnosti LGBT; parade ponosa so odličen primer uporabe in ponazoritve splošnega pomena izraza. Skupnost LGBT je v politični pripadnosti raznolika. Ne vsi posamezniki LGBT se štejejo za člane skupnosti LGBT.

Skupine, ki se lahko štejejo kot del skupnosti LGBT, vključujejo gejevske četrti, organizacije za pravice LGBT, skupine zaposlenih LGBT v podjetjih, skupine učencev LGBT v šolah in univerzah in verske skupine za sprejem oseb LGBT.

Skupnosti LGBT se lahko organizirajo v gibanja za državljanske pravice, ki opozarjajo na pravice LGBT, v različnih krajih po svetu ali pa so njihovi podporniki.