Siva čaplja

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Siva čaplja
Mladič
Mladič
Ohranitveno stanje taksona
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Aves (ptiči)
Red: Ciconiiformes (močvirniki)
Družina: Ardeidae (čaplje)
Rod: Ardea (čaplja)
Vrsta: A. cinerea
Znanstveno ime
Ardea cinerea
Carl von Linné, 1758
svetlozeleno: poletitemnozeleno: skozi vse letomodro: pozimi
svetlozeleno: poleti
temnozeleno: skozi vse leto
modro: pozimi

Siva čaplja (znanstveno ime Ardea cinerea) je vrsta iz družine Ardeidae (čaplje). Razširjena je po Evropi, Afriki in Aziji do nadmorskih višin okoli 1000 m, v glavnem pa v zmernem pasu. Pozimi se umakne iz področij s hudim mrazom. Živi v gozdovih blizu rek, jezer, morske obale ali drugih mokrišč.

Opis[uredi | uredi kodo]

Zgornji del trupa je sive barve, spodnji pa sivo-bele. Odrasle sive čaplje imajo belo glavo s široko črno nadočesno progo in rahlim grebenom, glava mladičev pa je bolj ali manj enakomerno siva. Kljun je močan, rumenkasto roza barve, svetlejši med paritveno sezono. Odrasla ptica je visoka slab meter in ima premer kril skoraj dva metra. Je močan letalec, v letu jo prepoznamo po počasnih zamahih kril in vratu, ki ga ukrivi v obliki črke S.

Prehranjuje se z malimi sesalci, ribami in dvoživkami, redkeje tudi z manjšimi pticami in nevretenčarji, ki jih išče v plitvih vodah in na travnikih ter poljih. Plen ujame tako, da bliskovito iztegne vrat in ga zagrabi s kljunom.

Gnezditev in razmnoževanje[uredi | uredi kodo]

Del kolonije sive čaplje ob reki Savinji.
Lobanja

Gnezdilna sezona se začne zgodaj februarja in traja do konca aprila. Gnezdi v kolonijah, ki lahko štejejo po več kot sto gnezd, a tudi osamljena gnezda niso redek pojav. Gnezdo zgradita oba partnerja iz vej po navadi na drevesih visoko nad tlemi in se vračata k njemu več let. Samica izleže 1-6 (največkrat 4 ali 5) svetlomodrih jajc ovalne oblike, valita jih oba starša. Inkubacijska doba znaša slab mesec. Mladiči so gnezdomci, zanje skrbita oba starša.

Podvrste[uredi | uredi kodo]

Poznamo štiri podvrste:

Siva čaplja v Sloveniji[uredi | uredi kodo]

V Sloveniji gnezdi do 500 parov, prezimuje pa do 1800 osebkov. Vse leto se nekaj osebkov sivih čapelj zadržuje na Sečoveljskih solinah, čeprav ta vrsta čapelj na solinah ne gnezdi. Največ parov gnezdi v SV Sloveniji.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Cramp, S. & Simmons, K. E. L. (ur.). The Birds of the Western Palearctic, Vol. I: Ostriches to Ducks. Oxford University Press, Oxford 1978.
  • Geister, I. Ornitološki atlas Slovenije. DZS, Ljubljana 1995 (COBISS)

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]