Seznam glasbeno-tehničnih izumov

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Seznam glasbenotehničnih izumov je časovni pregled tehničnih inovacij, ki so tako ali drugače povezane z glasbo, od mehanskih do elektronskih priprav, glasbenih instrumentov in drugih inovacij.

 • 1835 - Robert Schumann skomponira Carnaval, op.9, enaindvajset kratkih klavirskih skladb. Vsaka skladba se nanaša na drugo črko.
 • 1887 - Emile Berliner izdela prvo gramofonsko ploščo. Od Edisonovega sistema je prevzel snemalni, predvajalni in ojačevalni del (odmevnik) in drobno iglo, ki je bila povezana z membrano za odčitavanje zapisa s plošče.
 • 1897 - Edwin Steve Votey izumi Pianolo, instrument, ki je uporabljal vnaprej luknjani perforirani papir, ki se je premikal čez tanek mostiček. Luknje v papirju so odgovarjale 88 odprtinam v klavirski tipkovnici.
 • 1907 - Ferruccio Busoni (1866-1924) je verjel, da je dotedanji glasbeni sistem zelo omejen, zato je trdil, da je istrumentalna glasba mrtva. V svoji razpravi o estetiki Skica nove glasbe (Sketch of a New Music) je razpravljal o prihodnosti glasbe.
 • 1944 - Percy Grainger in Burnett Cross patentirata stroj, ki »osvobodi« glasbo nujnosti ustaljene uglasitve in ritmične netočnosti izvajalcev. Mehanična invencija za komponiranje »svobodne glasbe« je uporabljala 8 oscilatorjev in sinhrono napravo v povezavi z občutljivim foto-papirjem, z namenom, da bi se projektirana notacija lahko spremenila v zvok.
 • 1952 - Kölnsko radijsko postajo Nordwestdeutscher Rundfunk (kasneje Westdeutscher Rundfunk) ustanovi Herbert Eimert. Kmalu se je povezal s Stockhausnom, skupaj sta ustvarjala elektronsko glasbo. John Cage je skomponiral slavno skladbo imenovano 4'33". Skladatelj skuša osvoboditi tako poslušalca kot skladatelja vsakršne zavestne odločitve, zato so edini zvoki v tej skladbi tisti, ki jih povzroči publika. (Skladba je tudi znana pod imenom Štiri in pol minute tišine.)
 • 1953 - Karlheinz Stockhausen je uporabil Helmholtzovo raziskavo kot temelj za svoji skladbi Studie I in Studie II. Poskušal je sestaviti zapleteno sintetizirano glasbo iz preprostih čistih frekvenc.
 • 1955 - Karlheinz Stockhausen skomponira skladbo Gesang der Junglinge. To delo vsebuje tako posnetke deških glasov, kakor sintetizirane glasove. Prva različica je bila namenjena pêtim zvočnikom. Besedilo »Benedicte« (Sveto pismo, Daniel) pojejo trije mladi Judje, ki prestajajo Nebukadnezarjevo preizkušnjo.
 • 1958 - Edgard Varese (1883-1965) skomponira Poeme Electronique za Svetovno razstavo v Bruslju. Delo je bilo napisano za predstavitev v Philipsovem paviljonu, stavbi, ki jo je oblikoval znani arhitekt Le Corbusier, njegov asistent pa je bil arhitekt Iannis Xenakis (ki je pozneje postal bolj znan kot skladatelj). Delo je bilo izvajano na približno 425 zvočnikih in spremljano s projekcijami slik. To je bila prva multimedijska produkcija. Iannis Xenakis je za bruseljsko Svetovno razstavo skomponiral skladbo Concret PH. Sestavljal jo en sam izvor zvoka: ojačani zvok gorenja oglja. Ustanovljen je bil elektronski studio BBC Radiophonic Workshop v Londonu in elektronski studio švedskega radia v Stockholmu. Luciano Berio je skomponiral skladbo »Thema-omaggio a Joyce«. Izvor zvoka je posnetek ženske, ki bere iz knjige Ulikses.
 • 1958 - Karlheinz Stockhausen skomponira skladbo Kontakti, za štirikanalni magnetofonski trak. Druga različica je bila za klavir, tolkala in magnetofonski trak.
 • 1958 - Mauricio Kagel, argentinski skladatelj, napiše Transicion II, prvo skladbo, pri kateri je nastopil kasetofon kot del predstave. Izvedli so jo v Kölnu. Dva glasbenika sta igrala na klavir, en na tradicionalni način, drugi na strune in les. Dva druga nastopajoča sta uporabljala kasetofona, s katerima sta z zamikom predvajala že zaigrano.
 • 1965 - začne se proizvodnja tehnologije Hi-fi (high-fidelity) za komercialne potrebe. Prvi komercialno dosegljiv Moogov sintetizator. Karlheinz Stockhausen skomponira skladbo, imenovano Solo. V skladbi je bil uporabljen kasetofon s premaknjenimi bralnimi glavami, zaradi česar je nastali zamik povzročil razliko med posnetkom in playbackom.
 • 1970 - Charles Dodge je skomponira skladbo Earth's Magnetic Field (zemeljsko magnetno polje), lep primer preslikave numerične statistike v glasbo.
 • 1986 - programer David Zicarelli je napisal Jam Factory, program, ki je lahko poslušal MIDI vhod in takoj nato »improviziral« glasbo na določeni profesionalni stopnji. Joel Chadabe, David Zicarelli, John Offenhartz in Antony Widoff so začeli delati na algoritemskem programu, ki bi bil lahko služil kot improvizatorno okolje. Izvajalec bi se vsedel za računalnik in oblikoval podatke v realnem času s potenciometri, ki bi spreminjali parametre v tem algoritmu, na primer intervale od ene do druge note, najvišji in najvišji ton itd. Izvirna različica naj bi se imenovala Maestro, potem RMan (Random Manager), končno pa se je omenovala »M«. Predstavljena je bila tehnologija Dolby SR. Ustanovljeno je bilo podjetje Sonic Solutions. Na voljo je bila prva komercialna različica digitalnega zvočnega zapisovalca (DAT).
 • 1989 - Digidesign predstavi Sound Tools
 • 1990 - podjetje Sony predstavi snemalno CD tehnologijo.
 • 1994 - pojavi se digitalna vizualna tehnologija (DVD)

Predloga:Music-list