Sezamoidna kost

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Prečni prerez kolena; vidna je pogačica, ki je vpeta v tetivo štiriglave stegenske mišice
Rentgenski posnetek stopala; vidna je sezamoidna kost na distalnem delu prve stopalnice

Sezamoidne kosti (latinsko ossa sesamoideum) je kost, ki je vpeta v kito (tetivo) mišice. Nahajajo se v področjih, kjer kita premosti sklep, npr. v rokah, kolenu in stopalih. Njihovi glavni nalogi sta mehanska zaščita kite in ojačanje mehanskega učinka le-te pri sklepu. Sezamoidna kost rahlo poveča razdaljo kite od središča sklepa in tako poveča njen navor. Poleg tega preprečujejo tudi zdrs kite v sam sklep, s tem pa trajno ohranjajo razdaljo od središča sklepa pri različnih obremenitvah kite.

Samo poimenovanje izhaja iz dejstva, da so kosti podobne sezamovim semenom.[1]

Sezamoidne kosti pri človeku[uredi | uredi kodo]

Pri človeku so najbolj znane sezamoidne kosti:

Sezamoidne kosti pri pandah[uredi | uredi kodo]

Radialna sezamoidna kost pri pandi služi kot opora za prehranjevanje z bambusom.

Tako pri orjaški pandi[4] kot tudi pri mačji pandi[5] je sezamoidna kost na koželjnični (radialni) strani veliko večja od tiste pri sorodnih vrstah, kot so medvedje. Poleg omenjenih funkcij služi tudi kot podporna ploščad pri prehranjevanju z bambusom, saj omogoči preostalim prstom boljši oprijem stebel rastline. Predstavlja tudi klasičen primer eksaptacije, tj. vrste prilagoditve, pri kateri neka struktura, prvotno prilagojene za neko funkcijo, po naključju postane koristne tudi za neko drugo funkcijo v procesu evolucije.[6]

Patologija[uredi | uredi kodo]

Pri poklicnih plesalcih, pa tudi pri drugih športno aktivnih mladih ljudeh, se nemalokrat lahko zaradi preobremenitve stopala vname sezamoidna kost pri prvi stopalnici, kar imenujemo sezamoiditis. Glavni simptom je bolečina na medialni strani stopala, lahko pa se v okolici pojavi oteklina (edem).[7]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Opombe in sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Slovenski medicinski slovar«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 14. septembra 2010. Pridobljeno 10. februarja 2010.
  2. 2,0 2,1 White, str. 199, 205.
  3. White, str. 257-261.
  4. The Panda's Thumb. Athro Limited. Pridobljeno 10.02.2010.
  5. Salesa, M.J.; in sod. (2006). »Evidence of a false thumb in a fossil carnivore clarifies the evolution of pandas«. PNAS. Zv. 103, št. 2. str. 379–382. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 24. februarja 2014. Pridobljeno 10. februarja 2010.
  6. Gould, S.J. (1978). »The Panda's Peculiar Thumb«. Incorporating Nature Magazine. Zv. LXXXVII, št. 9.
  7. Sesamoiditis. Foot.Com. Pridobljeno 10.02.2010.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • White, T.D. (2000). Human Osteology, 2. izdaja. San Diego: Academic Press.