Servizio Informazioni Militare

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Servizio Informazioni Militare (slovensko Vojaška obveščevalna služba; (kratica SIM) je bila obveščevalna služba Italijanske kopenske vojske, ki je bila dejavna med letoma 1927 in 1944.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

SIM je bila tehnično-obveščevalno podrejena namestniku načelnika Generalštaba Italijanske kopenske vojske, organizacijsko, disciplinsko in administrativno pa državnemu podsekretarju na Ministrstvu za vojno Italije. Njena naloga je bila zbirati, preverjati in izkoriščati informacije o tujih armadah in državah za pripravo lastnih vojaških posegov. Poleg zgoraj omenjenih nalog pa je imela na skrbi še zbiranje podatkov o tujih vohunih (kontrašpijonaža). Ob vstopu Italije v 2. svetovno vojno so ob njej delovale še podobne ustanove v vojni mornarici, vojnem letalstvu ter neodvisna organizacija za »kontrašpojonažo in posebne naloge«. Takšna sestava obveščevalnih služb je povzročala težave pri usklajevanju, ki jih tudi večkratne preureditve niso mogle odpraviti.

SIM, ki je bil redkokdaj obveščen o namerah italijanskega vojaškega poveljstva, je nudil pred začetkom napadov italijanske armade na Francijo, Albanijo, Grčijo in Jugoslavijo natančna obvestila »o sovražnikovem bojnem razporedu«; a čeprav so bila ta obvestila razmeroma točna, jih pristojna poveljstva niso ustrezno upoštevala. Prav tak je bil odnos teh poveljstev do podatkov SIM v zvezi z boji v Afriki in ofenzivnem načrtu Sovjetske zveze pozimi 1941-1942. Niso pa prezrli namer Nemčije v primeru če bi Italija zapustila vojskujoči se tabor sil osi. [1]

24. aprila 1940 so SIM odvzeli sekcijo, ki je imela nalogo preprečevati sovražne obveščevalne in sabotažne akcije; iz te sekcije je nastala Controspionaggio Militare e Servizi Speciali.

Po propadu službe so bili uslužbenci premeščeni v novoustanovljeno Servizio Informazioni Forze Armate.

Vodstveni kader[uredi | uredi kodo]

Načelniki
Namestniki načelnika

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. Enciklopedija druge svetovne vojne 1939 -1945. Založba Borec, Ljubljana 1982.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]