Sedem rilskih jezer

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Sedem rilskih jezer (bolgarsko Седемте рилски езера, Sedemte rilski ezera) je skupina ledeniških jezer v severozahodnem delu pogorja Rila v Bolgariji. Jezera ležijo na nadmorski višini od 2.100 do 2.500 m.

Jezera so dobila imena po svojih značilnostih. Najvišje se zaradi zelo čiste in prozorne vode imenuje Salzata (Solza). Naslednje se zaradi skoraj popolne ovalne oblike imenuje Okoto (Oko). Globoko je 37,5 m. Babreka (Ledvica) ima v vsej skupini najbolj strme bregove. Naslednje jezero je Bliznaka (Dvojno jezero) in ima največjo površino. Trilistnika (Triperesna deteljica) ima nepravilno obliko in najbolj položno obalo. Najbolj plitvo je Ribnoto ezero (Ribje jezero), najnižje pa Dolnoto ezero (Spodnje jezero), v katerem se zbira voda iz gornjih jezer in se izteka v Džermanovo reko.

Pogled na šest najnižjih (in največjih) rilskih jezer. Od leve na desno: Окото (Oko), Бъбрека (Ledvica), Близнака (Dvojno jezero, pol jezera je zakritega, Трилистника (Triperesna deteljica), Рибното езеро (Ribje jezero) in Долното езеро (Spodnje jezero)

Planinska koča Sedem jezer (bolgarsko Седемте езера) je zaradi svoje lege in čudovite okolice glavna turistična zanimivost Bolgarije. Koča stoji na severovzhodni obali Ribjega jezera na nadmorski višini 2.196 m. Najbolj primeren čas za obisk jezer je poletje in zgodnja jesen, ker so v tem času temperature primerno visoke (nad 10°C), verjetnost nanadnih neviht pa majhna. Ostali del leta za turiste ni primeren. Jezera pogosto zamrznejo že oktobra in se odtalijo šele junija. Ledena skorja je lahko debela do dva metra.

Seznam[uredi | uredi kodo]

Bolgarsko ime Slovenski prevod Nadmorska višina Površina Globina Opombe
Сълзата (Sălzata) Solza 2.535 m 0,7 ha 4,5 m Imenovana po izredno čisti vodi
Окото (Okoto) Oko 2.440 m 6,8 ha 37,5 m Imenovano po ovalni obliki. Najgloblje ledeniško jezero v Bolgariji.
Бъбрека (Băbreka) Ledvica 2.282 m 8,5 ha 28,0 m Jezero z najbolj strmimi bregovi
Близнака (Bliznaka) Dvojno jezero 2.243 m 9,1 ha 27,5 m Jezero z največjo površino
Трилистника (Trilistnika) Triperesna deteljica 2.216 m 2,6 ha 6,5 m Nepravilna oblika in položni bregovi
Рибното езеро (Ribnoto ezero) Ribje jezero 2.184 m 3,5 ha 2,5 m Najbolj plitvo
Долното езеро (Dolnoto ezero) Spodnje jezero 2.095 m 5,9 ha 11,0 m Najnižje

Galerija[uredi | uredi kodo]