Sección Femenina

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Sección Femenina je bila združba, ki so jo organizirale ženske, v sodelovanju s špansko desničarsko politično stranko, špansko falango. Ustanovljena je bila v Madridu leta 1934, njen obstoj pa je trajal približno 40 let, vse do smrti generala Francisca Franca oziroma do popolnega razpada diktature. Glavna voditeljica te organizacije je bila Pilar Primo de Rivera, sestra José Antonio Primo de Rivera, ustanovitelja španske falange. Zaradi velikega zavezništva s katoliško cerkvijo, si je la Sección Femenina, kot simbolni podobi lepega in vzornega vedenja izbrala Isabel la Católica y Santa Teresa de Jesús.

Cilji in naloge[uredi | uredi kodo]

Gre za državni organ, ki je podpiral državni odlok in se razvijal na različnih področjih, kot so, zdravstvena pomoč, skrb za bolne in ranjene, socialno varstvo družin v stiski, poleg tega so pomagale preprečevati lakoto z dobrodelnimi prispevki in poučevati tiste, ki si tega niso morali, na tak ali drugače način, privoščiti. Vendar njihova glavna naloga je imela največji poudarek na prikazovanju primera popolne družine, ki živela po načelih katoliške cerkve, se pravi, da oče v vlogi glave družine, žena kot ubogljiva in marljiva gospodinja, katere glavna naloga je bila skrb za moža in otroke. [1]

Kmalu po vojni so članice organizacije želele končati omejeno vlogo ženske, zato so svoje delovanje razširile na 13 dejavnosti, ki so med drugim obsegale področja kulture, športa, sociale, področje osebnostnega izpopolnjevanja, pravno svetovanje, tiskanje in reklamiranje takratnega politničnega sistema, itd.

Prav tako so organizirale izobraževalne centre, v katerih so poučevale vsebino na temo španske falange, družinske pedagogike, znanosti in ved o domačih opravilih, ročnih del, itd. Vsa ta področja so zajela v naslednjih predmetih:

 • Verski pouk
 • Politično izobraževanje
 • Poučevanje domačih opravil
 • Glasba
 • Šport[2]

Že pred časom Francisca Franca so koncepti in vsebine izobraževanja te organizacije temeljije na teh načelih, vendar se je zadeva poustrila, ko se je v državi zares začel striktni diktatorski režim. General je zahteval, da se more vsako dekle že od majhnih nog dalje pripravljati, da bo lahko opravljala vsa domača opravila in pod to zahtevo, so članice združbe pripravile 6-mesečno izobraževanje, v času katerega so mlade španke bile razdelje v tri skupine:

 • Margaritas (Od 7 do 10 let)
 • Flechas (Od 11 do 13 let)
 • Flechas Azules (Od 14 do 17 let)[3]

Od 17 leta dalje so morala dekleta obvezno opraviti Servicio social, gre za izobraževanje, ki se razdeli v tri področja in sicer politika, vera in praktično izobraževanje, ki žensko pripravi za opravljanje domačih opravil. Bila je obvezna za samske ženske od 17 – 35 leta. Izobraževanje je trajalo 3 mesece, v primeru, da je dekle oziroma ženska živela v internatu oziroma 6 mesecev, če je živela izven njega.[4]

Od leta 1960 dalje, v času zadnjega obdobja diktature, so še vedno veljali isti ideali in cilji, vendar so na žensko postopoma začeli gledati drugače, iz druge perspektive, se pravi, da so ji dopuščali več svobode pri samoodločanju in jo začeli dojemati kot nekoga, ki je zmožen svojega lastnega osebnega razvoja.

Primer delovnega dne v času tega izobraževanje: Zbujale so se ob pol osmih zjutraj in nato je takoj sledila obvezna udeležba pol urne svete maše. Sledil je zajtrk in športna vzgoja, ki je vsak dan trajala eno uro, potem so imele čas za osebno higieno in pospravljanje svoje sobe. Urejenost sob je bila tudi strokovno ocenjena. Nato je sledilo izobraževanje in prosti čas.

Ženske, delavne oziroma članice združbe la Sección Femenina so svojo nalogo opravljale prostovoljno in predstavljale vrednote ženske tistega časa, kot je na primer predanost, odrekanje, ubogljivost, prilagodljivost, spoštovanje do moža. Se pravi, da so bile, v prenesenem pomenu besede, kot neko blagodejno in čutno dopolnilo svojemu možo, ki se je pogumno boril v španski falangi.[5]

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

 1. Carceller (13.3.2014). "Sección Femenina. La mujer dentro del franquismo". Pridobljeno dne 29.5.2016.
 2. Soto Marco. "La mujer bajo el franquismo" (PDF). Pridobljeno dne 29.5.2016.
 3. Soto Marco. "La mujer bajo el franquismo" (PDF). Pridobljeno dne 29.5.2016.
 4. "Servicio Social en el franquismo". Pridobljeno dne 29.5.2016.
 5. "La Sección Femenina: el retorno al hogar". http://www.ub.edu/. Pridobljeno dne 29.5.2016. Zunanja povezava v |website= (pomoč)