Sebastian (pevec)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Sebastian (pevec)
RojstvoSebastijan Podgornik
4. januar
Maribor, Slovenija
DržavljanstvoFlag of Slovenia.svg Slovenija
Poklicpevec

Sebastian, slovenski pevec zabavne glasbe, * 4. januarja
Prvi slovenski najstniški idol se je javnosti predstavil na izboru za Miss Slovenije za Miss Sveta 23. septembra 2000 s skladbo »Hočem to nazaj!« in se z njo kmalu prebil na vrh radijskih in televizijskih glasbenih lestvic. V menedžersko-glasbeni navezi z Natko Geržina (nekdanjo članico skupine Power Dancers) in Zvonetom Tomac (Kingston) je izdal dva albuma.

Hočem to nazaj!, izdan februarja 2001, je bil na lestvici 30-ih najbolje prodajanih albumov kar 9 mesecev, za več kot 22.000 prodanih izvodov pa je Sebastian prejel dvojno platinasto ploščo. Ti si ta!, njegov drugi album izdan maja 2002, je že v 3. tednu dosegel zlato naklado. Sledila je videokaseta o njegovem življenju in delu. Vse je bilo izdano pri Založbi Menart Records.

Leta 2003, po končanem sodelovanju z glasbeno dvojico Geržina/Tomac, se je umaknil iz javnega življenja in se posvetil lastnemu glasbenemu ustvarjanju. V soj žarometov se je vrnil leta 2004 z uspešnico Bum! Bum! Bum!, za katero je napisal besedilo. Sledile pa so skladbe Kdo misliš, da si?!, Tvoja slika (bledi), Mi Chica Latina, duet z Luko Nižetićem, Kriv sem, (Slovenska popevka 2006), Naj svet zakriči (EMA 07) in Na robu sveta ob slovenski promociji istoimenskega filma iz trilogije Pirati s Karibov, kjer se vse večkrat pojavlja tudi kot avtor glasbe. Zadnja leta se pevec ukvarja predvsem s svojo plesno šolo in čeprav je že nekajkrat napovedal izid albuma, ga še ni izdal. Nekaj časa je vodil tudi novo fantovsko skupino Casanova, ki je spomladi leta 2010 po zgolj nekaj pesmih začasno ustavila svoje delovanje.

Sebastian deluje tudi kot voditelj. V letu 2002 je posnel sezono oddaj V postelji s Sebastianom! za televizijo Pika, ki je bila veliko manj provokativna, kot nakazuje sam naslov, ponujala pa je vpogled v vsakdan najpopularnejšega slovenskega pevca. Kar nekaj oddaj je bilo posnetih tudi na temo njegovih zvestih oboževalk, med glavnimi pa je bila tista, v kateri je svoje oboževalce presenečal na domu. Po nekajletnem voditeljskem premoru je leta 2009 po nekajmesečnih pogajanjih pričel s snemanjem svoje druge oddaje, naslovljene Rdeča preproga s Sebastianom, v kateri je gostil najeminentnejša imena slovenskega estradnega sveta. Po 2. sezoni, ki se je končala leta 2010, je televizija RTS, ki oddajo producira, za jesen 2011 napovedala začetek 3. sezone, ki pa se zaradi objektivnih razlogov potem ni zgodil.

Danes se Sebastian aktivno posveča plesnemu svetu. Je lastnik ene največjih slovenskih plesnih šol, imenovane po njem, ter edini inštruktor Zumbe z vsemi licencami v Sloveniji. Je predavatelj na temo plesnega ustvarjanja v najširšem pomenu za vse starosti v treh jezikih in 2 državah.

Slovenska popevka[uredi | uredi kodo]

  • 2006: Kriv sem

Diskografija Hočem to nazaj!
CD in MC, februar 2001, založba MenArt Records
1. Hočem to nazaj!
2. Reci, da si za!
3. Daj mi vse!
4. En poljub
5. Kri mi zavre...
6. Dekleta so za žur
7. Zakaj bežiš
8. Vedno sem iskal
9. Živim le zate
10. Hočem to nazaj! > Mix
Ti si ta!
CD in MC, maj 2002, založba MenArt Records
1. Ti si ta!
2. Napad
3. Luna in zvezde
4. Le kako naj pozabim te
5. Dovolj mi je!
6. Majhne stvari
7. Čakaj me
8. Ritem
9. Angel
10. Jutri
Osebno...
CD, december 2013, Trezor Produkcija
1. Bum! Bum! Bum!
2. Kdo misliš, da si?!
3. Tvoja slika (bledi)
4. Mi Chica Latina (duet z Luko Nižetićem)
5. Kriv sem (Slovenska popevka)
6. Naj svet zakriči! (EMA)
7. Na robu sveta
8. Polnoč
9. Ne muči me s poljubi
10. Vse mi priznaj
11. Privid