Dišeči kromač

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Scopolijev dišeči koromač)
Dišeči kromač

Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Plantae (rastline)
Deblo: Magnoliophyta (kritosemenke)
Razred: Magnoliopsida (dvokaličnice)
Red: Apiales
Družina: Apiaceae (kobulnice)
Rod: Myrrhis
Vrsta: M. odorata
Znanstveno ime
Myrrhis odorata
(L.) Scop.

Dišeči kromač (znanstveno ime Myrrhis odorata) je dišeča trajnica, ki izvira iz srednje Evrope]][1]

Opis[uredi | uredi kodo]

Po košatih in mehkih listih, dolgih do 50 cm, je dišeči kromač podoben praproti, s katero pa ni v sorodu, saj je bolj soroden janežu in koromaču. Nežni zeleni listi so 2- do 4-krat pernato deljeni in imajo vonj po miri s pridihom mahu, janeža in komarčka. Glavna korenina je rjave barve in ima aromatično belo meso. Je debela in včasih razvejana. Steblo je votlo, plitvo in brazdasto.[2].

Cveti pozno spomladi, oplojeni drobni beli cvetovi s premerom od 2 do 4 mm, ki so zbrani v kobulih pa se razvijejo v aromatično dišeče plodove, dolge do 2 cm, katerih vonj spominja na janež.[3]. Odrasla rastlina lahko v višino doseže do 2 metra

Zdravilne lastnosti[uredi | uredi kodo]

Listi vsebujejo vitamine, beta karoten in druge karotenoide. Poleg tega vsebuje rastlina tudi kalcij, magnezij, železo, pa tudi cink in mangan. Eterično olje rastline se lahko uporablja za razkuževanje. Vsebuje tudi antioksidantno delujoče flavonoide. Dišeči kromač pospešuje prebavo, v ljudskem zdravilstvu pa so se njegovi pripravki uporabljali za čiščenje sečnih poti, dihal in sluznic, pa tudi za blažitev vnetij. Spodbuja tudi delovanje jeter in žolča ter pripomore k bolj zdravi krvi.[4]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Grieve, M. »Cicely, Sweet«. Botanical.com. Pridobljeno 16. januarja 2013.
  2. Kliner, Pavla. »Kromač ni koromač«. Gorenjski glas. Pridobljeno 6. maja 2014.
  3. Stace, C.A. (2010). New flora of the British isles (Third izd.). Cambridge, U.K.: Cambridge University Press. str. 450. ISBN 9780521707725.
  4. »Dišeči kromač«. Rože in vrt. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 7. junija 2014. Pridobljeno 5. junija 2014.

Viri:[uredi | uredi kodo]

  • Gööck Roland, Gewürze und Krauter von A - Z" (V svetu začimb in dišav), Založba Mladinska knjiga in HP Droga Portorož, Ljubljana, 1979 (COBISS)