Savijev netopir

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Savijev netopir
Hypsugo savii Trtar cropped.jpg
Savijev netopir
Ohranitveno stanje taksona
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Mammalia (sesalci)
Red: Chiroptera (netopirji)
Družina: Vespertilionidae (gladkonosi netopirji)
Rod: Hypsugo
Vrsta: H. savii
Znanstveno ime
Hypsugo savii
Bonaparte, 1837
Hypsugo savii range Map.png

Savijev netopir (znanstveno ime Hypsugo savii) je majhna vrsta netopirjev, ki je razširjena po Evraziji in delih Severne Afrike. Znanstveno ime je dobil po italijanskem naravoslovcu Paolu Saviju.

Opis[uredi | uredi kodo]

Savijev netopir zraste v dolžino med 4 in 5,4 cm, razpon prhuti ima okoli 22 cm, tehta pa med 5 in 10 g[1]. Prehranjuje se z različnimi letečimi nočnimi žuželkami, ki jih lovi s pomočjo eholokacije na frekvencah med 31 in 35 kHz[1].

Razširjenost[uredi | uredi kodo]

Savijev netopir je izvirno sredozemska vrsta, a se je v zadnjih desetletjih razširil v Srednjo in Zahodno Evropo in dosegel celo Škotsko in severno Nemčijo. V Sloveniji je nekdaj za najsevernejše območje Savijega netopirja veljala širša okolica Grosupljega, a so ga konec oktobra 2010 našli tudi v Kranju, izpričan pa je tudi v vzhodni Sloveniji. V te kraje najverjetneje zahaja med jesenskimi selitvami.[2]

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 Wilfried Schober, Eckhard Grimmberger: Die Fledermäuse Europas – Kennen, bestimmen, schützen. 2. aktualisierte Auflage, Franckh-Kosmos Verlags-GmbH, Stuttgart 1998; Seiten 179–182. ISBN 3-440-07597-4.
  2. Likozar, Lea (2011). "First record of Savi's pipistrelle Hypsugo savii (Bonaparte, 1837) in NW Slovenia" (PDF). Natura Sloveniae. Vol. 13 no. 1. str. 63–64.

Viri[uredi | uredi kodo]