Santa Marta

Santa Marta
mesto
Zgoraj: panoramski pogled na Cienaga Grande de Santa Marta, iz notranjosti močvirja, 2. levo: Pogled na Mirador v Cabo San Juan del Guia, naravni park Tayrona, 2. desno: katedrala Santa Marta (La Casa del Farol), 3. levo: Kip Simona Bolívarja v Quinta of Saint Pedro Alejandrino, 3. zgornja sredina: kolumbijski nacionalni panteon v Barrio Mamatoco, 3. spodnja sredina: Nočni pogled na mestno hišo Santa Marta, 3. desno: pogled v somraku na Poklon etničnemu trgu Tayrona, spodaj: panoramsko pogled na park Acuatico El Rodadero in letoviško območje z območja Gaira
Zgoraj: panoramski pogled na Cienaga Grande de Santa Marta, iz notranjosti močvirja, 2. levo: Pogled na Mirador v Cabo San Juan del Guia, naravni park Tayrona, 2. desno: katedrala Santa Marta (La Casa del Farol), 3. levo: Kip Simona Bolívarja v Quinta of Saint Pedro Alejandrino, 3. zgornja sredina: kolumbijski nacionalni panteon v Barrio Mamatoco, 3. spodnja sredina: Nočni pogled na mestno hišo Santa Marta, 3. desno: pogled v somraku na Poklon etničnemu trgu Tayrona, spodaj: panoramsko pogled na park Acuatico El Rodadero in letoviško območje z območja Gaira
Zastava Santa Marta
Zastava
Grb Santa Marta
Grb
Vzdevek: 
Ameriški biser (La Perla de America)
Lega v departmaju Magdalena. občina (temno sivo) mesto (rdeče)
Lega v departmaju Magdalena.
občina (temno sivo)
mesto (rdeče)
Santa Marta se nahaja v Kolumbija
Santa Marta
Santa Marta
Lega v Kolumbiji
Koordinati: 11°14′31″N 74°12′19″W / 11.24194°N 74.20528°W / 11.24194; -74.20528
Država Kolumbija
RegijaKaribska regija
Departmadepartma Magdalena
Ustanovitev29. julij 1525
UstanoviteljRodrigo de Bastidas
Poimenovano poMarta
Površina
 • mesto2.393,65 km2
 • Urbano
55,10 km2
Nadm. višina
6 m
Najvišja5.775 m
Prebivalstvo
 (2018 Census[1])
 • mesto499.192
 • Gostota210 preb./km2
 • Urbano
455.299
 • Urbana gostota8.300 preb,/km2
 National Administrative Department of Statistics - DANE
DemonimSamario
Časovni pasUTC-05 (Colombia Standard Time)
Postal code
470001-470017
Omrežna skupina57 + 5
Spletna stran[Official website Official website]

Santa Marta (španska izgovarjava: [ˌsanta ˈmaɾta]), uradno Distrito Turístico, Cultural e Histórico de Santa Marta (Turistično, kulturno in zgodovinsko okrožje Santa Marta), je mesto na obali Karibskega morja v severni Kolumbiji. Je glavno mesto departmaja Magdalena in četrto največje mestno mesto v karibski regiji Kolumbije, za Barranquillajem, Cartageno in Soledadom. 29. julija 1525 ga je ustanovil španski osvajalec Rodrigo de Bastidas in je bilo prvo špansko naselje v Kolumbiji, njeno najstarejše kolonialno mesto in drugo najstarejše kolonialno mesto v Južni Ameriki.[2] To mesto leži v zalivu z istim imenom in kot tako je glavna turistična destinacija v karibski regiji.[3]

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Preskolumbovsko obdobje[uredi | uredi kodo]

Pred prihodom Evropejcev so južnoameriško celino naselile številne avtohtone skupine. Zaradi kombinacije tropskega vremena, znatnih padavin ter uničenja in napačne predstavitve številnih zapisov s strani španskih konkvistadorjev je naše razumevanje ljudstev te regije omejeno.

Kultura Tairona (predkolumbovska kultura Kolumbije, ki je bila sestavljena iz skupine poglavarstva v regiji Sierra Nevada de Santa Marta, ki sega vsaj v 1. st. n. št. in je imela precejšnjo demografsko rast okoli 11. stoletja) je oblikovala srednje do velika populacijska središča, sestavljena iz kamnitih poti, teras, zaščitenih vodnih poti in prostorov, namenjenih kmetijskim pridelkom. Njihovo gospodarstvo je bilo predvsem kmetijstvo, gojenje koruze, ananasa, juke in drugih lokalnih živil. Taironi veljajo za precej napredne za svoje obdobje. Preživela arheološka najdišča so sestavljala oblikovane terase in manjše podzemne kamnite kanale. Znano je bilo tudi, da so aktivno zbirali in predelovali sol, ki je bila pomembna trgovska dobrina. Vemo, da so trgovali z drugimi staroselskimi skupinami ob obali in v notranjosti. Arheološka izkopavanja so odkrila pomembne predmete iz keramike, kamnoseštva in zlata.

Geografija[uredi | uredi kodo]

Satelitski razgled na Sierra Nevada de Santa Marta

Santa Marta je v zalivu Santa Marta v Karibskem morju v departmaju Magdalena. Od Bogote je oddaljena 992 km, od Barranquilla pa 93 km. Na severu in zahodu meji na Karibe, na jugu pa na občini Aracataca in Ciénaga.

Občina Santa Marta ima 515.717 prebivalcev, od tega 499.249 prebivalcev v mestnem delu (cabecera municipal) občine. 716.569 ljudi živi v metropolitanski regiji (od leta 2019).[4]

Podnebje[uredi | uredi kodo]

Santa Marta doživlja vroče polsušno podnebje (Köppen BSh) z večinoma enakimi temperaturami skozi vse leto. Suha sezona traja od decembra do aprila, medtem ko mokra sezona traja od maja do novembra.

Gospodarstvo[uredi | uredi kodo]

Gospodarstvo Santa Marte temelji na turizmu, trgovini, pristaniških dejavnostih, ribištvu in kmetijstvu, v tem vrstnem redu. Glavni kmetijski proizvodi so: banane, kava, kakav in kasava.

Mesto je znano po svojih turističnih dejavnostih, zgodovini svojih ulic in plažah. Letovišče El Rodadero je ena glavnih destinacij na kolumbijskih Karibih. Njegovo mestno območje je med Sierra Nevada de Santa Marta in Karibskim morjem, park Tayrona pa je pod njegovo jurisdikcijo. Med njegove kulturne in zgodovinske znamenitosti so Casa de la Aduana, bazilika stolnica Santa Marta, knjižnica Banco de la República, semenišče San Juan Nepomuceno, Paseo Bastidas, Quinta Saint Pedro Alejandrino, Plaza de Bolívar in park Los Novios.

Santa Marta je glavno pristanišče. Mednarodno letališče Simon Bolivar (IATA: SMR) je 16 km oddaljeno od središča mesta. Tu je umrl zgodovinski lik Simon Bolivar, kar je pomemben dogodek za celotno Južno Ameriko. Njegova vila, znana kot La Quinta de San Pedro Alejandrino, je tik izven središča mesta. Ker je glavno mestno središče blizu obale, je imelo samo mesto težave z nadzorom širitve. Čeprav je tehnično ločeno območje, se Rodadero pogosto šteje za del same Santa Marte.

Partnerska mesta[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. https://www.dane.gov.co/files/varios/informacion-capital-DANE-2019.pdf
  2. »Santa Marta historia y tradición« (v španščini). Ministerio de Educación Nacional. Pridobljeno 28. julija 2009.
  3. »Colombia« (v španščini). Decameron. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 26. februarja 2009. Pridobljeno 28. maja 2009.
  4. ESTIMACIONES DE POBLACIÓN 1985–2005 Y PROYECCIONES DE POBLACIÓN 2005–2020 TOTAL DEPARTAMENTAL POR ÁREA [1] (Excel; 1,72 MB) DANE, 11. Mai 2011, abgerufen am 11. Juni 2019
  5. http://www.miamibeachfl.gov/city-hall/tourism-culture-and-economic-development/culture-art-in-public-places/santa-marta-columbia/[mrtva povezava]
  6. »Bucaramanga y Santa Marta ya son ciudades hermanas« (v španščini). vanguardia.com. 6. julij 2009. Arhivirano 2018-01-25 na Wayback Machine.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]