Sandalovina

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Santalum paniculatum (ʻiliahi), otok Havaji

Sandalovina je vrsta lesa iz dreves iz rodu Santalum. Les je težak, rumen in drobnozrnat ter za razliko od mnogih drugih aromatičnih lesov ohranja svojo dišavo desetletja. Za uporabo se olje sandalovine pridobiva iz lesa. Sandalovina se pogosto omenja kot eden najdražjih lesov na svetu. Tako les kot olje proizvajata značilno dišavo, ki je že stoletja zelo cenjena. Posledično so nekatere vrste teh počasi rastočih dreves v preteklosti utrpele prekomerno sečnjo.

Nomenklatura[uredi | uredi kodo]

Nomenklatura in taksonomija rodu izhajata iz zgodovinske in široke uporabe te vrste. Etimološko končno izhaja iz sanskrtskega चन्दन Čandana, kar pomeni »les za žganje kadila« in je povezano s candrah, 'svetleč, žareč' in latinskim candere, 'sijati ali žareti'. V druge jezike je prišel prek pozne grščine, srednjeveške latinščine in stare francoščine v 14. ali 15. stoletju.[1] Sandalovina je avtohtona v tropskem pasu Indijskega polotoka, Malajskega arhipelaga in severne Avstralije.[2][3] Glavna razširjenost je v bolj suhih tropskih regijah Indije in indonezijskih otokih Timor in Sumba.[4][5]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Sandalwood (n.)«. Online Etymology Dictionary. Pridobljeno 19. septembra 2020.
  2. Orwa, Mutua. »Santalum album L. (Orwa et al.2009)« (PDF). old.worldagroforestry.org. Agroforestry Database. Pridobljeno 4. aprila 2009.
  3. Dhanya, Bhaskar; Viswanath, Syam; Purushothman, Seema (2010). »Sandal (Santalum album L.) conservation in southern India: A review of policies and their impacts«. Journal of Tropical Agriculture. 48 (1–2): 1–10. Pridobljeno 12. junija 2010.
  4. Orwa, Mutua. »Santalum album L. (Orwa et al.2009)« (PDF). old.worldagroforestry.org. Agroforestry Database. Pridobljeno 4. aprila 2009.
  5. Wheatley, Paul (1961). The Golden Khersonese: Studies in Historocal Geography of The Malay Peninsular Before A.D. 1500. University of Malaya Press.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]