Saltingova Madona

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Marija z otrokom
(Saltingova Madona)
UmetnikAntonello da Messina
Letoc. 1460-ta
VrstaVarious techniques on wood
Mere43,2 cm × 34,3 cm
KrajNarodna galerija, London, London

Saltingova Madona ali Marija z otrokom je slika, ki je bila na podlagi sloga pripisana [1] zgodnjemu italijanskemu renesančnemu mojstru Antonellu da Messini [2], in prikazuje Marijo, ki drži otroka lutko in nosi okrašeno zlato krono, ki jo nad glavo držita angela. Hranijo jo v Narodni galeriji v Londonu. Ime Saltingova, ki ga za sliko uporablja tudi Robert Campin, označuje Georgea Saltinga, zbiratelja, ki jo je leta 1910 podaril galeriji.

Opis[uredi | uredi kodo]

Saltingova Madona prikazuje zapleteno vrsto kulturnih referenc, zaradi katerih so jo znanstveniki v preteklosti različno razvrščali kot flamsko, špansko ali celo rusko delo. Menijo, da je to eno od zgodnejših Antonelovih del, ki najverjetneje izvira iz 1460-ih, ko je bil umetnik še na Siciliji. Upodablja Marijo, okrašeno z vrsto dobro izdelanih in upodobljenih podrobnosti, kot so krona in oblačila v beneškem slogu ter tančica. Figura ima lastnosti Marije, Jezusove matere. Krona z dvema angeloma jo predstavlja tudi kot nebeško kraljico. Otrok v rokah drži granatno jabolko, ki simbolizira Jezusovo trpljenje.[3]

Abstraktna lepota Marijinega obraza izvira iz sloga sodobnih provansalskih umetnikov, zlasti Enguerranda Quartona.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. "Possibly by Antonello da Messina"
  2. The attribution to Antonello was made by Claude Phillips in "The Salting collection II: the Italian pictures", The Burlington Magazine, vol 17 (1910) p. 6.
  3. »Salting Madonna«. National Gallery. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 7. maja 2009.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]