Slovensko društvo za umetno inteligenco

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani SLAIS)
Jump to navigation Jump to search

Slovensko društvo za umetno inteligenco (SLAIS, iz angl. Slovenian Artificial Intelligence Society) je združenje raziskovalcev in drugih udeležencev s področja umetne inteligence v Sloveniji. Namen društva je pospeševanje teoretičnega in uporabnega raziskovanja na področju umetne inteligence ter prenos umetne inteligence v tehnologijo in industrijo.

Društvo je bilo ustanovljeno leta 1992 in je član Evropskega društva za umetno inteligenco ECCAI (European Coordinating Committee for Artificial Intelligence).

Društvo ima okrog 130 članov. Večina članov društva prihaja z univerz in raziskovalnih institutov, ki delujejo na področju umetne inteligence v Sloveniji[1], nekateri člani društva pa so tudi iz industrijskih in poslovnih organizacij.

Trenutna predsednica društva je Dunja Mladenić, podpredsednik Marko Bohanec in tajnik Gregor Leban.

Pred tem so društvo vodili Ivan Bratko (1992-1996), Bogdan Filipič (1996-1998), Matjaž Gams (1998-2002), Nikola Guid (2002-2006) in Marko Bohanec (2006-2010).

Aktivnosti[uredi | uredi kodo]

Društvo in njegovi člani redno sodelujejo pri organizaciji in pripravi vsebin za:

Sodelujejo tudi pri organizaciji in pripravi dogodkov v Sloveniji, kot je bila:

  • mednarodna konferenca ECML/PKDD 2009 na Bledu

Priznanja[uredi | uredi kodo]

Trije člani SLAIS so s strani ECCAI prejeli priznanja ECCAI Fellow za izredne dosežke na področju umetne inteligence: Ivan Bratko (2001), Nada Lavrač (2007) in Sašo Džeroski (2008).

Dva člana SLAIS sta s strani ECCAI prejela priznanja AI Dissertation Award za izjemni doktorski disertaciji: Dorian Šuc (2001) in Aleks Jakulin (2005).

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]