SŽ serija 342

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
SŽ 342
FNM E.640
Vzdevki moped, car
Proizvajalec Ansaldo (kasneje del konzorcija ASGEN)
Država porekla Italija
Razpored osi Bo'Bo'
Premer novih koles 1250 mm
Najmanjši krivinski polmer 80 m
Dolžina med odbojnikoma 15,8 m
Širina 3,15 m
Višina ob spuščenem pantografu 4,28 m
Osna obremenitev 20,3 t
Masa lokomotive 81 t
Napetost 3 kV DC
Trajni tok 2 · 330 A
Najvišja hitrost 120 km/h
Moč 1980 kW

SŽ 342 je serija enosistemskih štiriosnih električnih lokomotiv, ki sestavljajo vozni park Slovenskih železnic. Ker ima v primerjavi s šestosnimi sodobnicami "le" štiri osi ter je zaradi tega nekoliko krajša in šibkejša, so jo železničarji nekoliko posmehljivo poimenovali moped. Ker se je lokomotiva izkazala za eno najzanesljivejših, se je zanjo uveljavil tudi vzdevek car.

V letih 1968–1970 je bilo iz Italije dobavljenih 40 lokomotiv, ki so vlekle potniške in lažje tovorne vlake. Njihova življenjska doba se izteka in vozni park se je do sedaj približno razpolovil. V zadnjih letih so nekaj lokomotiv prodali italijanskima regionalnima železnicama Ferrovie Emilia-Romagna (FER) in Ferrovie Nord Milano (FNM), kjer so jih preštevilčili v serijo E640, nekaj so jih že razrezali, tudi preostanek bo najverjetneje v nekaj letih umaknjen iz prometa.

Pogon[uredi | uredi kodo]

Lokomotiva vsebuje štiri električne motorje (vsak motor na svoji osi) ki jih je mogoče glede na režim vleke vezati vzporedno ali zaporedno. Prenos na gnani osi je preko zobniškega razmerja 25:76.

Viri[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]