Rp. Lirikon21

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Rp. Lirikon21 je mednarodna revija za poezijo 21. stoletja in Lirikonfestove zadeve, ki jo od 2005 oz. od 2007 izdaja Velenjska knjižna fundacija.

Revija je namenjena popularizaciji slovenske in prevedene poezije 21. stoletja: poezija je objavljena v izvirnih jezikih, v slovenskih prevodih in kot prevodi sodobne slovenske poezije v tuje jezike. Poleg poezije je odprta tudi za književno esejistiko (s tematiko Lirikonfestovih literarnih omizij ipd.) in seznanja z Lirikonfestovimi prireditvami, nagradami in priznanji.

Revija občasno prireja Lirikon(fest)ove degustacije slovenske in prevedene poezije ter drugih liričnih umetnosti 21. stoletja: izvaja pesniška branja v Velenju in tudi drugod po Sloveniji ter občasno na literarnih gostovanjih in festivalih v tujini.

Revija od 2006/2007 podeljuje literarno priznanje lirikonov zlát za vrhunske revijalne prevode poezije 21. stoletja v slovenščino (vsako liho leto) in za odlične prevode slovenske poezije 21. stoletja v tuje jezike (vsako sodo leto). Lirikonov zlát so v letih od 2007 do 2013 prejeli naslednji prevajalci:

Viri[uredi | uredi kodo]

Ustanova Velenjska knjižna fundacija, 2014: Predstavitveno besedilo UVKF. Velenje.