Rok Možič

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Rok Možič
Portret
Osebni podatki
VzdevekRM9
NarodnostSlovenian
Rojstvo17. januar 2002({{padleft:2002|4|0}}-{{padleft:1|2|0}}-{{padleft:17|2|0}})[1] (22 let)
Maribor
Poklicodbojkar
Višina200 cm
Spletna stranrokmozic.com
Šport
Država Slovenija
ŠportOdbojka
PozicijaSprejemalec
KlubVerona Volley
Posodobljeno: 20 februar 2022.

Rok Možič, slovenski odbojkar, * 17. januar 2002, Maribor, Slovenija.

Osebno

Rok Možič prihaja iz odbojkarske družine. Njegov oče je nekdanji odbojkar in sedaj odbojkarski trener Peter Možič. Njegova mama Mojca Možič je prav tako igrala odbojko na profesionalni ravni.

Rok je obiskoval Osnovno šolo bratov Polančičev v Mariboru. Uspešno je zaključil maturo na II. gimnaziji Maribor, kjer je obiskoval športni razred. Nato je opravil sprejemne izpite na Fakulteti za Šport v Ljubljani, vendar šolanja na fakulteti zaradi profesionalne odbojkarske kariere ni nadaljeval.


Klubska kariera

Rok Možič je začel trenirati odbojko pri 7 letih, ko je zabeležena njegova prva registracija pri OK Maribor. Od svojega 11 leta je z ekipo OK Maribor osvojil kar osem naslovov državnih prvakov. Ob osvojenih naslovih kadetskih in mladinskih prvakov z OK Maribor se lahko pohvali z naslovom najboljšega igralca finala. Do prihoda v člansko ekipo Maribora so bili Rokovi trenerji Peter Možič, Alen Kranjc, Teo Pajnik in Jurij Čopi. V članski ekipi OK Maribor je bil njegov trener Sebastijan Škorc. V sezoni 2019/2020 je s člansko ekipo OK Maribor osvojil četrto mesto v državnem prvenstvu. Rok je bil razglašen za najboljšega igralca državnega prvenstva po rednem delu (največ osvojenih točk). V sezoni 2020/2021 je Rok z OK Maribor slavil naslov državnih prvakov. V ligi MEVZA so v finalu z ekipo osvojili drugo mesto. Rok je postal točkovno najbolj uspešen igralec tako v državnem prvenstvu kot v ligi MEVZA. Leta 2021 je poleti podpisal dvoletno pogodbo z italijanskim prvoligašem Verona Volley. Leto 2021 je zaključil kot točkovno najuspešnejši igralec italijanske lige.

Reprezentanca

Rok je od malih nog član slovenske odbojkarske reprezentance. S kadetsko reprezentanco Slovenije je slavil naslov srednjeevropskih prvakov. Pri 16 letih se je prvič pridružil pripravam članske reprezentance (širši seznam), ki se je v Kranjski Gori pripravljala za svetovno prvenstvo. Leta 2021 je s člansko odbojkarsko reprezentanco osvojil naslov evropskih podprvakov. V ligi narodov je istega leta skupaj s soigralci svoj krstni nastop v Ligi narodov zaključil na četrtem mestu.

Odbojka na mivki

Rok je v odbojki na mivki osvojil skupno 12 naslovov državnega prvaka. Leta 2018 je skupaj z Žigo Kumrom postal tudi državni članski podprvak, s čimer sta si mlada fanta priborila nastop na turnirju svetovne serije. V odbojki na mivki je nato postal še evropski podprvak do 18 let. V letu 2021 je s soigralcem Rokom Bračkom postal evropski prvak v odbojki na mivki v kategoriji do 20 let.

Nagrade

V letu 2019 je bil razglašen za najperspektivnejšega športnika mesta Maribor. Leta 2021 ga je Društvo športnih novinarjev razglasilo za najbolj obetavno športno osebnost leta v Sloveniji. Istega leta je Rok postal še Večerov športnik Štajerske.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

  1. http://www.worldofvolley.com/wov-community/players/130236.html